BG | EN

Жители на симитлийското село Брежани алармират за незаконно сметище

Снимка: Скрийншот НОВА ТВ

Жители на симитлийското село Брежани са подали сигнал за изникнало наскоро незаконно сметище над къщите ми. Преди седмици хората забелязали камиони с боклуци да минават през селото им, а не след дълго започнали да усещат и неприятна миризма.

От няколко седмици районът над село Брежани се преврърнал в бунище. Кадри, показващи камарите от боклук, изпратил зрител на Нова телевизия.

Хората се притесняват от зарази и се чудят, кой изхвърля боклука си тук, алармира телевизията.

Част от местните заподозрели, че боклукът е на съседните общини, включително и на Симитли, но от тамошната Община отрекли да е така.

„В администрацията до момента нямаме такъв сигнал. Ще бъде проверен, но имаме и съответните документи, в които показваме къде общината изхвърля боклука”, заявил пред НОВА ТВ Юлиян Мишев, зам.кмет по стопанските дейности в община Симитли.

От началото на годината, според европейските изисквания, общините нямат право да изхвърлят отпадъците си в сметища, затова са принудени да ги извозват до най-близките депа. И тъй като в Благоевград депо ще бъде изградено след около година, боклукът от Симитли и Благоевград се транспортира до Сандански или Разлог. Само, че за него има ограничения. От кметската управа се притесняват от екологична катастрофа в бъдеще, пояснява НОВА. „В момента ние изхвърляме в депото в Разлог и там ползваме 10% квота, която има държавата в депото, но тази квота, този обем ще бъде запълнен до максимум месец, по думите на кмета на Разлог, и след това вече не виждаме какъв е вариантът за хвърлянето на боклука. Къде ще трябва да изхвърляме боклука, нямаме решение, а депото в Благоевград не по-рано от една година ще бъде готово”, обяснил още Юлиян Мишев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините