Жители на родопски села готвят протест заради разбит път

Снимката е илюстративна, pixabay.com

Жители на четири родопски села излизат на протест пред Областното пътно управление в Пловдив с настояване за основен ремонт на пътя от разклона за село Бойково до селата Ситово и Лилково. Протестът е насрочен за 2 февруари, предаде Радио Пловдив.

Като следваща стъпка протестиращите обявяват блокиране на околовръстното шосе на Пловдив, в което участие са заявили живеещи в Ситово, Лилково, Брезовица и Плочник. А при липса на отговор от институциите протестът ще се пренесе и в София, заявяват от сдруженията „Заедно за Лилково“ и „За Ситово“, цитирани от радиото.

Двете неправителствени организации са изпратили Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, строителния министър Петя Аврамова и до медиите. Родопчани канят лично министър – председателя да се запознае на място с изцяло разбития пътен участък.

Пътят Бойково – Ситово – Лилково е част от републиканската пътна мрежа, но е в ужасно състояние – около 10-километров участък от него е черен път, без асфалт, а заради последните дъждове част от пътя край Плочник е пропаднал. По пътя все още се минава, главно с високопроходими автомобили, но са образувани коловози, а е започнал да се руши и мостът на разклона за Лилково. Това поставя пътуващите в риск, а ако се активират нови свлачища, пътят ще се затвори изцяло, обяснява Димитър Балев, председател на Сдружение „Заедно за Лилково“.

Пътят е неподсигурен, няма мантинели, растителността е обхванала повече от половината пътно платно, допълва председателят на Сдружение „За Ситово“ Елена Миткова.

Проблемът с пътя е от близо 20 години, но досега по него са правени само козметични ремонти, обясняват от двете сдружения.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам