BG | EN

Роми от пловдивското село Войводиново се изселват доброволно

Над двадесетина от самонастанилите се жители от ромски произход в пловдивското село Войводиново са започнали тази сутрин да товарят багаж и покъщнина, за да напуснат населеното място, съобщи регионалното издание „Под тепето“., позовавайки се на информация от полицейските части, разположени в района.


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посети пловдивското село след възпламеняване на етническото напрежение там заради пребития от роми 33-годишен военен Валентин Димов. Снимка: „Под тепето“, архив

Спешна проверка е установила 15 опасни постройки, пише още „Под тепето“. От администрацията на Община Марица, съвместно с ЕВН, Пожарната и Строителен контрол  са били издадени 16 констативни протокола за незаконни постройки. По най-бързия начин ще се пристъпи към премахването на  опасните от тях, за останалите ще се изчака 14-дневния срок за обжалване, предвиден от закона от страна на претендиращите право на единствено жилище и обитателите, допълва изданието.

Полицията е издала 20 акта, като 11 от тях – по Закона за гражданска регистрация и по Закона за българските лични документи само в рамките на вчерашния ден, е съобщил директорът на ОД на МВР – Пловдив Атанас Илков, цитиран от „Под тепето“.
„Действията, които предприехме веднага след получаване на сигнала – издирвателни мероприятия, арести, бързо полицейско производство – всичко, което Закона повелява. Има всички условия за бързо правораздаване, каквото обществото очаква. Сега целта ни е да не се стигне до ескалация на напрежението,“ е коментирал Илков.
По отношение на обявените в социалните мрежи протести и присъединяването на така наречените „професионални протестъри“ към вълната на недоволство във Войводиново, Атанас Илков  е заявил, че униформените ще продължават да обезпечават реда, като силите и средства ще бъдат адекватни на ситуацията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините