BG | EN

Граждани на Павел баня и Казанлък протестираха срещу цех за формоалдехидни смоли

Протестиращи срещу строителството на цех за формалдехидни смоли
Снимка: Венелина Попова

Стотици жители от община Павел баня и Казанлък се събраха пред фабриката на „Кастамону България“ АД в село Горно Сахране на протест срещу намерението на инвеститора да разшири досегашното и да открие ново производство на формоалдехидни смоли.

Хората са твърдо решени да отстояват правото си да живеят в чиста околна среда, затова да готови на всякакви действия, включително и на блокада на Републикански път I-6.

В разговора ни с тях те споделиха подозренията си, че пътят към това производство е „обрасъл“ от корупция.

През 2016 година във фабриката е започнала да действа инсталация за производство на смоли без населението да разбера затова и без Доклад по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС). А ако сегашното инвестиционно намерение бъде реализирано, фабриката в Горно Сахране ще стане най-големият производител в България на такива смоли. Това силно притеснява жителите на селата Долно и Горно Сахране и Голямо Дряново, които са най-близо до площадката на „Кастамону България“ АД.

Протестът мина под мотото „Не на химическото производство“ и беше шумно огласен от  изпълнения на местни кукери. Над събраното множество няколко пъти прелетя дрон, управляван дистанционно неизвестно от кого, за да снима събитието.  

До 12 април т.г. ще продължи и събирането на подписи срещу инвестиционното намерение на „Кастамону-България“. Досега вече са събрани няколко хиляди подписа от селищата в общините Павел баня и Казанлък.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините