BG | EN

Жители на община Червен бряг организират протест заради проблемите с мостове в общината

Снимка: Скрийн шот bTV

Протестен митинг организира Инициативен комитет за решаване на проблемите с мостовете при селата Горник и Чомаковци в община Червен бряг, предаде БНР.

Жителите на община Червен бряг са против демонтирането на временния мост над река Искър, за което настояват от Пътната агенция (АПИ), пояснява националното радио. Това е поредният протест на хората от този край, като първият беше за монтирането на временния мост, поради затварянето на стария за ремонт. От АПИ искат да се премахне временното съоръжение заради опасност от високи води. Пред БНР Петър Петров от Инициативния комитет на протестиращите заявява, че хората настояват временният мост при Чомаковци да не се демонтира докато не бъде завършен ремонтът на пътя Червен бряг – Чомаковци и не бъде завършено строителството на новия мост. Протестиращите искат АПИ да даде на Община Червен бряг пълномощно, за да може Общината да извади регистрационни номера за крана, получен от АПИ, и който кран е необходим за поддръжка на моста.

„През временния железен мост, който е построен над Искъра, на денонощие минават средно около 1000 автомобила. В случай, че този мост бъде демонтиран, целият този поток ще се насочи по обходен маршрут, който е тесен и в изключително лошо състояние. Това неизбежно ще доведе до задръствания и до много ПТП-та“, заявява Петров в предаването „Преди всички“.

БНР припомня, че по данни на АПИ мостът при Горник вече функционира, но той е за товарни автомобили до 5 тона и е в еднопосочно движение. По думите на Петър Петров, цитирани в репортажа, „Подходът към моста при Горник откъм Червен бряг е разкопан от няколко месеца от същата фирма, която прави ремонта на пътя Червен бряг – Чомаковци. Там движението също е затруднено и също ще предизвика тапи, трошене на автомобили и ПТП-та“.

Според Петров, членовете на Инициативния комитет и Общината водят наблюдение и има готовност за реакция в случай на повишаване на нивото на река Искър.

Изпълняващата длъжността кмет на Червен бряг е отказала поканата на „Хоризонт“ за участие в днешното предаване. Кметът на община Червен бряг Данаил Вълов бе отстранен временно от длъжност по искане на Специализираната прокуратура на 27 март т.г., тъй като бе обвинен за длъжностно престъпление – за това, че през 2017 г., като публичен възложител по Закона за обществените поръчки, е нарушил служебните си задължения и без да са били налице основания в закона, е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и гр. Койнаре. По този начин, според прокуратурата, кметът облагодетелствал две свързани с него фирми. На Вълов бе взета паричната гаранция в размер на 75 хил. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините