Жители на Мадара дават обяснения в полицията заради участие в подписка за референдум

Изглед към село Мадара
Снимка: Диана Желязкова

Участието в граждански подписки е гарантирано конституционно право, но освен това може да осигури близки срещи с полицията. В това се убедиха поне десетина жители на шуменското село Мадара, които трябваше да дават обяснения пред властите за подписите си, положени под искането за провеждането на референдум.

В края на миналата година 291 жители на селото се подписаха под инициативата за свикване на местен референдум за отделянето на с. Мадара от община Шумен и присъединяването му към съседната община Каспичан. От тях 217 души са хора с постоянен адрес в Мадара и са напълно достатъчни за провеждането на пряко допитване, тъй като са над необходимите по закон 25 % от местните жители.

Желанието на Мадара да се отдели от Шумен обаче предизвика гневни реакции от страна на общинския кмет Любомир Христов /ГЕРБ/, който се обяви против референдума при обсъждането на въпроса на сесия в края на януари. Мнозинството общински съветници също не подкрепиха искането на хората от Мадара, макар че юристите от съвета основателно изтъкваха, че местният парламент не може да пречи на прякото допитване. Още при дебатите по темата в сесийна зала представители на ГЕРБ се опитаха да оспорят легитимността на подписката за референдум и започнаха да призовават за намеса на прокурората. При проверка в системата на ГРАО обаче се потвърди, че в подписката са участвали над 25 % от местните жители, което я прави напълно законна.

За протестите на жителие на с. Мадара – тук.

Решението на Общински съвет – Шумен – тук.

През февруари областният управител на Шумен Стефан Желев /ГЕРБ/ обяви, че искането за свикване на местен референдум е незаконосъобразно и отказа да насрочи дата за прякото допитване. Кметът на Мадара Неделчо Неделчев обжалва заповедта му и делото вече е в Административния съд.  Междувременно успехът на референдума в Обзор, който се отдели в Несебър, даде надежди на поддръжниците на прякото допитване в шуменското село.

Еуфорията им беше попарена, когато някои от участниците в подписката започнаха да получават полицейски призовки. Викат ни да даваме обяснения за подписката за референдума, сигнализираха възмутени жители на селото. Те недоумяват защо трябва да губят средства, време и нерви, за да пътуват до града и да дават показания за едно свое съвсем нормално гражданско право. Сякаш сме престъпници, недоволства един от разпитваните, пенсионер от Мадара.

Вече над 10 души от Мадара се оплакаха, че ги викат в шуменската полиция заради подписите им за референдума, потвърди кметът на селото Неделчо Неделчев. По негова информация проверката се прави, тъй като жител на Мадара е подал жалба, че подписът му е фалшифициран. „Не може заради един човек да се тормозят хората, има старци, които се притесняват да ходят в полицията, и вече се страхуват да участват и в евентуален референдум“, възмущава се кметът на Мадара. „Явно някой е уплашен, че на областния управител му свършва мандатът и вече няма да има кой да пречи на референдума“, коментира Неделчев.

Междувременно адвокат Даниела Русева, общински съветник от Шумен, разказа как е придружила в полицията възрастно семейство от Мадара: „Мъжът беше с 98 % инвалидност, с тежък диабет, с бастун, едва се движи, а съпругата му, която също е призована в полицията, го поддържаше, за да може да върви. Преди седмица полицейска кола спряла пред дома им и им връчили призовки, без да им обяснят за какво ги викат. Възрастните хора се разтреперили, защото за първи път ги викат в полиция“.

Оказало се, че ги викат, за да проверят дали подписите им под искането на референдум са техни. И двамата съвсем интелигентно обяснили на разследващата, че подписите са техни, че след като цялото село иска референдум, такъв трябва да се проведе, макар че самите те не желаят Мадара да се отдели от Шумен. „Попитах разследващата дали всички 290 човека, които са се подписали с искане за референдум, ще бъдат разпитвани в полицията, а отговорът беше, че част от хората се викат на случаен принцип“, каза Даниела Русева.

Според нея, разследващите трябваше да отидат в Мадара и да говорят с хората на място, вместо да разхождат възрастни и болни хора до полицията в Шумен. „Това е типичен пример за натиск от страна на държавата чрез държавните органи върху хора, които свободно са решили да изразят своето мнение чрез референдум“, коментира Далиела Русева.

И останалите жители на Мадара, привиквани в полицията, са обяснили, че подписите за референдума са техни и са ги положили съвсем осъзнато, каза кметът на селото Неделчо Неделчев. Той обясни, че в подписката освен хора с постоянен адрес, са участвали и жители по настоящ адрес, но броят им не променя легитимността на инициативата.

Поискахме отговор от областната дирекция на МВР на няколко въпроса: на какво основание хора от с. Мадара се викат в полицията заради участието им в подписката за референдум, колко хора от селото ще бъдат призовани и дали това става на случаен принцип, както е посочила адвокат Даниела Русева, цитирайки служител на полицията.

Областната дирекция не даде отговор на въпросите и ни препрати към Районна прокуратура. В писмо от ОДМВР–Шумен се казва, че всички въпроси относно предмета, основанието и хода на въпросната проверка са от компетентността на Районна прокуратура – Шумен „доколкото тази информация не е обществена по смисъла на чл. 2 ал. 1 вр. с чл. 4 ал. 1 от Закона за достъп до обществена информация“.

От областната дирекция съобщиха, че проверката за референдума е разпоредена по Закона за съдебната власт, вече е приключила и материалите са изпратени на Районна прокуратура. 

В Мадара живеят около 1500 души, от които около 900 са с постоянен адрес. До 1978 г. селото е била самостоятелна община, след това преминава в община Каспичан, а от 2000 г. е в община Шумен.

Основният мотив, с който жителите на Мадара искат да излязат от община Шумен, е че селото не разполага със собствен бюджет. Община Шумен не дава бюджети на селата си, за разлика от съседната община Каспичан. Освен това жителите на Мадара протестират, че селото им не получава достатъчно средства за благоустрояване и развитие, макар че е популярна културно-историческа дестинация. В предходни години за Мадара не бяха отделяни никакви капиталови разходи, хората се оплакват, че улиците им не са ремонтирани с десетилетия, а когато миналата година община Шумен все пак ремонтира една улица, тя се оказа крайна и неизползваема, но минаваща покрай имот на активист на ГЕРБ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам