BG | EN

Жители на „Лозово“ и „Долно Езерово“ протестираха в Бургас заради ВиК проекта на града

Протестиращи пресичат пешеходна пътука в Лозово
Снимка: Петя Михова

Повече от 100 жители на бургаските квартали „Лозово“ и „Долно Езерово“ протестираха в района на кръговото кръстовище на КАТ в града.

За около час те блокираха движението в района. Това е втори протест на хората заради забавянето на изпълнението на Интегрирания воден проект за област Бургас.

Исканията им са за ремонт на ул. „Одрин“, проверка на качеството на изпълнението на проекта, финансиран с европейски средства. Хората настояват и за изграждане на нова пътна настилка и тротоари на местата, на които са извършвани ремонтните дейности.

През седмицата се проведе среща между жителите на двата квартала, областния управител, директорът на ВиК дружеството и представител на фирмата изпълнител. Хората посочиха, че не вярват на обещанията, които бяха заявени на срещата, че до края на октомври дейностите ще завършат.

 „Причината да протестираме е, че ни дават нереални срокове за изпълнението на проекта. Казаха, че в началото на октомври ще започнат и до края на октомври ще бъде всичко приключено в квартал „Лозово“. Това включва асфалтирането и полагането на всички тръби, които са нужни  за мръсна и за чиста вода. Срокът е нереален. Проектът е може би изпълнен на около 60 %. До тук им отне около година и половина, а ни обещават, че за един месец ще го приключат. Това ни навежда на мисълта, че или няма да е качествено, или доста неща ще се претупат. Миналата седмица затвориха главната улица. Изкопаха около 20 метра, затвориха улицата след 2 дни и сега вече не се работи на тази улица. Автобусите обикалят квартала“, обясни Николай Георгиев от организаторите.

„Търпението ни се е изчерпало и ще протестираме докато не видим реални действия за решаването на нашия проблем“, допълни Ваня Иванова от протестиращите.

На протеста се появиха и политици. Хората обаче заявиха, че и на тях не вярват. Те заявиха, че протестите ще продължат докато не видят реална работа в кварталите си.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините