Жители на Златарица излязоха на протест заради замърсяване на реката

Снимка: принтскрийн видео

Жители на град Златарица излязоха на протест, недоволни от мандра в близкия град Елена, чиято дейност те обявяват за причинител на замърсяване на река Златаришка. Преди седмица на бента на река Златаришка се появи много мъртва риба. 

Протестиращите подозират в съзнателно бездействие регионалната екоинспекция във Велико Търново и настояват за изграждане на пречиствателни станции.

„Замърсяването е от дълги години. Нито в Златарица, нито в Елена има пречиствателна станция. В Златарица няма индустрия и голяма промишленост, която да замърсява. Такава има по поречието на реката – в град Елена. Настояваме за по-чиста вода, както и да можем да ловим риба, годна за консумация”, каза тази сутрин в ефира на една от националните телевизии Николай Кошухаров – организатор на протеста.

Снимка: принтскрийн видео БНТ

По негови думи реката се е ползвала и за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма, каквато по-старите жители на града не си спомнят да е имало.

„Не мисля, че замърсяването е от мандрата. Ние сме млекопреработвателно предприятие. Ние сме единствените, които имат пречиствателна станция, казва управителят на мандра Стефан Василев. В момента правят промени, така че да се увелии капацитетът на пречиствателната станция на мандрата. Нямаше кислород в тази река, нямаше течение, казва той.

„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на Община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, заяви  Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност в РИОСВ”

По брговете на р. Златаришка само за 1 месец два пъти се появява мъртва риба, посочиха още протестиращи. Преди дъжда, нямаше вода и имаше риба. След дъжда, мръсотията от Елена дойде в Златарица и рибата умря, категорични са те.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам