BG | EN

Жители на елховски села протестират срещу закриване на полицейски участък (допълнена)

Илюстративна снимка: mvr.bg

С гражданско неподчинение заплашват жителите на няколко елховски села заради опасенията за закриване на местния полицейски участък.

В репортаж от пограничното с. Лесово кореспондента на БНР в Ямбол разказва, че в селата в района на участъка живеят около 1500 души, а оттам преминава и пътят за граничния пункт. 

Според кмета на Лесово – Димитър Бившев, не бива да се допуска селата край границата да останат без полицейско присъствие, защото мигрантският натиск е много силен, населението е възрастно и ако няма полиция ще се вдигне битовата престъпност.

В участъка работят 5-ма полицейски служители.

БНР цитира Областния управител Георги Чалъков, според когото все още няма официално предложение за оптимизирането на структурата.

„Това предложение ще бъде част от оптимизацията, но в крайна сметка решението дали ще има участък в Лесово или не е на МВР. Моята лична позиция е, че трябва да има полицейско присъствие във всички малки населени места“, е посочил Чалъков.

В същото време жителите на селата заявяват, че са в готовност за протестни действия и следващата им стъпка ще бъде блокиране на пътя.

Полицейският участък в Лесово няма да бъде закрит,

съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев при посещението си на граничния пункт „Капитан Андреево“ по-късно днес. „Директорът на областната дирекция в Ямбол оттегли предложението си и съм дал ясни указания до областните директори, че няма да се закриват структури на МВР. Напротив имаме свободен щат в рамките на министерството и този щат ще бъде насочен да подсили дирекциите с униформени полицаи“, казва Иван Демерджиев, цитиран от БНР. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините