BG | EN

Жители на варненския кавартал „Ален мак“ опитват да спасят борова гора от ВиК строеж

Трасето на бъдещия водопровод е означено с червени колчета
Снимка: Свилена Велчева

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

„Боровата горичка е емблемата на нашия район. Служи като ориентация за хората, които не са тукашни“ – очите на Даниела Цветкова са пълни със сълзи. Учителката по химия и семейството й са собственици на имот в кв. „Ален мак“ във Варна повече от 40 години, а от 20 живеят постоянно тук.

„Основният ни страх е, че

тази гора ще бъде съсипана

заради прокарване на канализация, която би могла да я заобиколи“, включва се в разговора Марина Славкова. Искаме да я запазим не е само, защото мирише прекрасно и децата могат да играят тук, а защото това място много лесно може да се превърне в свлачищен район, в кална локва, каквито в София и в кварталите на Варна има много. Чарът на този квартал е, че имаме дървета, зеленина“, смята Марина.

Върху три от дърветата в малкия парк до ул. „Парангалица“ 1, ясно личат обозначения с червена боя. В земята между стволовете са набити колчета, явно трасиращи пътя на нещо, което трябва да мине от тук.

Строителният бект, който беше открит официално през март т.г. включва: „Доизграждане на канализационна мрежа в селищните образувания: „Бриз“, „Свети Николa“, „Ален мак“, „Ваялар“, „Траката“, „Манастирски рид“ и изграждане на водопроводни връзки към ново трасе на магистрален водопровод Варна – Златни пясъци III етап.“ По него се предвижда изграждане на 52 км канализационна мрежа, както и доизграждане и реконструкция на водопроводната мрежа с дължина 12 км. Само в селищното образувание „Ален мак“ е планирана близо 10 км  канализация и 736 сградни канализационни отклонения.

Защо недоволстват хората от района?

Жителите на „Ален мак“ не са наясно от къде ще мине трасето и дали ще се секат дървета, но те не знаят и кога ще приключат строителните работи. „Има разминаване на датите от информационната табела и това, което беше съобщено на хората на събрание преди два месеца. Първоначално работата трябваше да приключи на 30 септември т.г., а сега пише 13 ноември – две седмици след изборите. И кой е отговорен?, пита Даниела Цветкова, винаги се действа задкулисно.“.

В боровата горичка на варненския кв. „Ален мак“ вече е разположена строителна техника
Снимка: Свилена Велчева

„Наслагаха ревизионни шахти, но от фирмата – изпълнител не успяха да кажат по кои планове се водят и какво точно ще бъде направено, разказва Марина, която е присъствала на информационната среща за проекта. От съседи разбира, че първоначално канализацията е трябвало да заобиколи изцяло гарата и да мине по улицата, която не ясно дали е част от кадастралната карта и ОУП. Миналата седмица са сложили означения за премахването на три дървета. Но подозираме, че ще бъдат доста повече. Нямаме никаква яснота какво и как се планира, защото всичко разбираме от слухове – единия съсед видял работници и ги питал, а другият чул друго…“, недоумява жената.

За един живот дърветата са намалели наполовина

За няма и половин век дърветата, които част от хората тук лично са садили, са намалели наполовина. От засадените 128 в парка до ул. „Парангалица“ 1 и на золесеното „островче“ под нея, са останали 67.

В малката горичка ясно личи купчинка пясък. „Донесох го и го изсипах тук, за да видят какво се носи при дъжд отгоре. По 7 кофи измитам и запълвам дупките с този пясък след дъжд. Ако я няма кореновата система на тези дървета, ние заминаваме надолу“, негодува Даниела.

Всички, изградили имоти тук, знаят, че почвата е песъчлива. И ако не поддържат зеленината, къщите им няма да ги има.

„Тези дървета аз съм ги садил лично, сочи с ръка насипите с пръст от строителните работи върху островчето с дървета Величко Геков. С маркуча и кофи за вода ги поливахме. Колко поколения са отгледали! А накрая дойдоха и виж какво направиха. От една седмица съм с високо кръвно и ми се плаче. Колко много любов сме вложили тук, колко труд…“, бърши сълзите си възрастният мъж.

Купчините пясък, издигнати след началото на реализацията на проекта тревожат жителите на района и загрозяват гледката към боровата гора
Снимка: Свилена Велчевао

„Започваме да подаваме сигнали, за да сме сигурни, че останалите дървета ще продължат да ни радват и да опазват почвата и екосистемата в района“, категорична е Марина Славкова.

Проектът

Изграждането на канализация в СО „Ален мак“ е включено във втората част от големия ВиК проект на стойност 138,4 млн. лв., от които 96,8 млн. лв. – безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. В резултат на реализацията на заложените в проекта дейности над 330 хил. жители на Варна би трябвало да имат достъп до подобрено водоснабдяване. В приоритетната си част това са живеещите във вилните зони и курортните комплекси на север от Варна. В рамките на проекта ще бъдат изградени и реконструирани 22,5 км магистрални и довеждащи водопроводи, 81 км канализационни мрежи и нова канално-помпена станция.

На въпрос на Ecovarna дали се предвижда сеч на дървета във връзка с прокарване трасето на канализационната мрежа в планираните селищни образования, от Община Варна бяха лаконични, че проектът се изпълнява от ВиК- Варна. От дружеството заявиха през миналата седмица, че ще направят запитване до изпълнителя ДЗЗД „ХИДРОАМ“. До редакционното приключване на статията обаче отговор от ВиК-Варна, не последва.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие изпрати заявление за достъп до обществена информация до кмета на Варна и управителя на ВиК-Варна, с което изискваме проекта на трасето за канализационна мрежа в СО „Ален мак“, заповедта за извършване на строителни дейности, както и договора с фирмата изпълнител на проекта. Законовият срок за отговор изтича в края на месеца.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините