BG | EN

Жители на бургаски квартал протестират заради спряно водоподаване

кадри от протеста на жителите на бургаския квартал Победа
Снимки: Петя Михова

Над 200 души от бургаския квартал „Победа“ протестират пред община Бургас. Причината е, че от два месеца водоснабдителното дружество „ВиК – Бургас“ им е спряло водата заради неплатени сметки. Част от протестиращите заявяват, че си плащат сметките, но и тяхната вода е спряна.

Жителите на бургаския квартал, които са предимно от ромски произход, настояват да се намери решение на проблема им, като посочват, че институциите до този момент не им обръщат внимание. Те заявяват, че биха сложили водомери в домовете си и искат да си плащат сметките за вода, но ВиК не им е съдействало за това.

Според местното водоснабдителното дружество, цитирано от bTV, между 10 и 15 нередовни клиенти са се прикачвали към водомери на редовни платци и по този начин са се получили огромни сметки, които сега никой не иска да плати.

Кметът на Бургас Димитър Николов разговаря с протестиращите, като им обясни, че исканията им са в правомощията на водоснабдителното дружество, а не в неговите. Той посочи също, че законите трябва да се спазват от всички.

Недоволните жители на „Победа“ разказват, че общината не е първата институция, към която се обръщат с исканията си. Те са потърсили  съдействие и от омбудсмана Мая Манолова, но до този момент и тя не е отговорила на исканията им.

От сградата на Общината протестното шествие се отправи по ул. „Фердинандова“ към кв. „Победа“, съпроводено от полиция.

Очаква се нов протест утре на същото място.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините