BG | EN

Жители на Брестовене на протест за чист въздух

Илюстрация: pixaby.com

Със скандирания „Искаме чист въздух” жители на заветското село Брестовене протестират срещу неприятните миризми, резултат от заблатяване на водосборното дере край селото, където се оттичат отпадните води на частно млекопреработвателно предприятие. От 10,00 до 16,00 ч. днес хората са затворили пътя към съседното село Острово и са пропускали автомобили само в някои случаи. Местните се оплакват от замърсяване на околната среда от 6 години, предава Дарик радио. Смятат, че отровните миризми над селото идват от намиращата се в близост мандра, чиято пречиствателна станция, която според тях пречиства само част от отпадъците, изпускани от производството, а по-голямата част залива десетки декари ниви край селото. Земеделски производители пък се оплакват, че от отпадните води са заблатени стотици декари обработваеми земи. Хората обвиняват институциите в бездействие.

По информация на БНР, през последните две години мандрата е санкционирана три пъти от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе за заблатяване на терени, за промяна в точките на заустване от страна на оператора и за отказ на собственика да осигури достъп и възможност да бъде приложена принудителна административна мярка за ограничаване на заустването на отпадъчните води във водоприемника.

„Не сме ние причината за екологичния проблем“ – е заявил синът на собственика на фирмата Пламен Петров пред Дарик радио. „Ние нямаме интерес да изхвърляме суроватка в дерето, тъй като я използваме в инсталацията за биогаз“ – допълва той. Според него, заблатяването се дължи на наводнение от 2013 г., когато се скъсали дигите на двата микроязовира край селото и никой не ги ремонтирал след това. Петров казал още, че фирмата му закупила техника за тази дейност, но от общината отказали да ползват услугите им.

„Заблатяването на терените е причинено от заустване на отпадъчни води в компроментирано дере (водоприемник) и вероятното изхвърляне на остатъчни продукти от производстовото. Това създава предпоставки за разпространение на специфични миризми в резултат на гнилостни процеси, особено през летния сезон.“ – обяснили от екоинспекцията за Дарик. През последните 2 години те съставили 3 акта за административни нарушения на фирмата за общо 32 хил. лв, като последното наказателно постановление, издадено през 2018 г. за неосигуряване на достъп и техническа възможност за пломбиране, се обжалва в Районен съд – Кубрат. РИОСВ-Русе е сезирала Районна прокуратура – Кубрат, която води досъдебно производство – информират от екоинспекцията.

Въпреки, че твърдят, че са взели мерки, от инспекцията прехвърлят топката към Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, пише още по темата Дарик радио.

Гюнай Хюсмен от своя страна е реагирал веднага със своя позиция, че не е получавал препоръки, както са заявили от инсекцията за предприемане на мерки по възстановяване проводимостта на дерето. Той е категоричен, че такава препоръка не е получавал, а и да получи, няма как да я изпълни, тъй като дере по кадастралните карти там не съществува. При земеразделянето през 90-те години на 20 век там са възстановени земеделски земи на частни стопани и на община Завет.

Областният управител апелирал отговорните за екологичния проблем институции да изпълнят стриктно контролните си функции.

„Ние не искаме преустановяване на работата на млекопреработвателното предприятие, тъй като осигурява работни места, а да се реши въпросът със замърсяването на въздуха“, коментират протестиращите, цитирани от БТА. Те призовават институциите да предприемат необходимите мерки за решаване на проблема.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините