Жителите на Чепеларе обявиха протестна готовност заради закриването на Районния съд в града

Съдът в Чепеларе, Снимка : „Отзвук“

Жителите на Чепеларе са в протестна готовност срещу предстоящото закриване на Районния съд (РС) в града. Това обявиха от Сдружение „Заедно за Чепеларе”. Изпратено е и становище до Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието и омбудсмана на Република България срещу заложената оптимизация на съдебната карта в публикувания доклад по Модел 4 в частта, която предвижда закриване на РС – Чепеларе като самостоятелен  районен съд, и трансформирането му в териториално отделение към РС – Смолян.

„Модел 4 е избран без широко обществено обсъждане с гражданите, местните общности, представители на обществеността и юридическите лица. Той е избран без предварителен анализ на социално-икономическите последици от планираната реформа. Значително е ограничена компетентността на Районния съд като същия престава да бъде основен първоинстанционен съд. Това решение е неоправдано и не държи сметка за правото на достъп на гражданите до съд, както и за ролята на районните съдилища в местните общности”, каза председателят на сдружението адв. Тонка Динчева.

Съдът в Чепеларе е със 134-годишна история. Обслужва 13 населени места в общината. Според жителите на Чепеларе модел 4 ще ограничи правото на достъп до правосъдие на гражданите, гостите, туристите, тъй като реформите предвиждат основаната група дела да бъдат разглеждани в най-близкия засега съд – Окръжния в Смолян.  Това ще доведе до по-големи разходи за гражданите, които желаят да търсят защита на правата си, което ще представлява обективна пречка пред достъпа до правосъдие.

Районният съд в Чепеларе е сред първите пет съдилища, които са предложени да бъдат трансформирани в териториални отделения. От началото на 2020 г. Районната прокуратура в Чепеларе е закрита и трансформирана в Териториално поделение към Районната прокуратура в Смолян. Местните жители се противопоставиха и на тази реформа – затваряха главния път за Пловдив, заведоха дело във ВАС, но не успяха да запазят държавното обвинение в цялост.

От Сдружение „Заедно за Чепеларе” заявяват, че са в готовност да се включат в националните протестни действия срещу реализирането на Модел 4.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам