Жителите на Павликени протестираха срещу изграждането на централа за изгаряне на отпадъци

Снимка: принтскрийн от видео във Фейсбук

Дни преди насрочения за 31 януари експертен екологичен съвет в РИОСВ Велико Търново, стотици жители на Павликени се събраха пред сградата на Общината да протестират срещу инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански да построи край село Върбовка завод за каменна вата с централа за изгаряне на 430 хиляди тона годишно модифицирано гориво от битови отпадъци.

Бъдещият завод за 420 милиона евро с изгаряне на RDF гориво от битови отпадъци в кариерите за базалт до село Върбовка ще доведе до екологична катастрофа в Павликенския регион, смятат протестиращите. Според тях заводът ще бъде твърде близо до Павликени, може да бъде замърсен въздухът и почвите в земеделския район.

Протестът се проведе на фона на заседание на общинския съвет в Павликени. На него съветниците приеха декларация, за която кметът на Павликени Емануил Манолов заяви, че е принципна и има политическа, но не и правна стойност. По думите му, Общината може да подкрепи гражданите с организиране на местен референдум. В социалните мрежи, обаче, граждани обвиниха кмета в опит да парира готвения протест, като покани през профила си във фейсбук представители на протестиращите, за да чуе техните притеснения.

„Разбирам, че сте уплашени, защото не ви е предадена цялата информация“, написал кметът. „Аз чувам какво ми казвате и искам да обсъдя с вас дали трябва да доразвия приоритетите си. Щом природата е по-важна от работните места и инвестициите, щом искате приоритет на общината да бъде качеството, а не стандартът на живот – ще ви чуя и ще го разбера.“

Протестиращите обаче не се отзоваха на поканата му да обсъдят „последващи действия за начина на допитване до хората дали да се спре или да се искат допълнителни гаранции за безопасността на инвестицията“.

Манолов присъства в началото на протеста, без да вземе думата. Множеството го освирка, когато тръгна да влиза в общината.

жители от община Сухиндол също се обявиха срещу изграждането на завода за горене на отпадъци край Върбовка.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам