Жителите на Белащица предупреждават властите за гражданско неподчинение

Снимка: Фейсбук група: За Белащица – открито

Жителите на пловдивското село Белащица предупредиха, че ще преминат към гражданско неподчинение ако властта не намери начин да спре работата на кариерата за инертни материали над селото. Това стана след проведената в петък среща в Министерство на енергетиката, на която инициативният комитет и представителите на местната власт се обявиха категорично против кариерите, но останаха с впечатлението, че нямат подкрепа от министерството.

По предварителна информация днес Инициативният комитет „СТОП на кариерите в Белащица“ ще внесе в местната община „Родопи“ уведомление за предстоящо гражданско неподчинение.

Пред Радио Пловдив по-рано Павел Гимишев от комитета е обявил, че хората отново са в готовност да блокират пътя към кариерите и да не допуснат нито един камион да мине през него. 

До напрежението се стигна след като въпреки уверението на властите, че концесионните договори за добив на интертни материали над Белащица няма да бъдат удължавани, се разбра че Министерството на енергетиката очаква становище от РИОСВ – Пловдив за нова Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) по отношение на исканията на концесионерите за удължаване на изтеклите им договори за кариерите.

В началото на месеца местните хора дори бяха организирали акция за засаждане на люлякови дървета на мястото на кариерите, д цел да възстановят прирордата в местността след края на концесионния договор за добив на инертни материали.

Как и защо не се състоя люляковата акция в Белащица – тук.

Пред Радио Пловдив председателят на Общински съвет „Родопи“ Георги Цанков припомня, че в съвета са получавани няколко писма срещу дейността на кариерите в Белащица. Дори с решение № 4 от 27 януари 2021 година 29 общински съветници са гласували декларация, в която категорично са изразили волята си против продължаване на кариерната дейност, но тя няма правна стойност.

Цанков коментира още, че според данни от ГРАО в Белащица живеят около 2 350 души, а кметът Костадин Николов твърди, че в селото живеят над 6000 души.

В този смисъл председателят на ОбС Родопи съветва хората от Инициативния комитет да стимулират всички, засегнати от проблема с кариерите, да се регистрират на адресите си в село Белащица.

Председателят на Общински съвет „Родопи“ смята за логично искането на енергийното министерство РИОСВ – Пловдив да изготви нова оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за кариерите в Белащица. През годините Белащица е била с доста по – скромен брой население, а времената са динамични, отбеляза Георги Цанков.

През миналата седмица кметът на община Родопи Павел Михайлов заяви, че ще сезира Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда заради проблема с кариерите над с. Белащица. 

Михайлов потвърди намерението на общината да поиска прекратяване и невъзобновяване  на всякаква дейност на територията на кариерите над Белащица. „Трите кариери – две на „Европейки пътища” и една на „Холсим кариерни материали” попадат в санитарно–охранителната зона на двата каптирани естествени извора „Калоян дере 1” и „Калоян дере 2”. Общината предвижда разработване на проект за включване на водата от карстовите извори във водопровдната мрежа на Белащица. Така ще се реши проблемът с безводието през летните месеци”, посочи кметът по време на среща с представители на ИК „Стоп на кариерите в Белащица”.

Кариерите над село Белащица се експолатират от началото на 70-те години на миналия век. Концесиите на „Холсим кариерни материали”  и „Европейки пътища” вече са изтекли. Кметът отбеляза, че според закона срокът на есплатация на една кариера не може да бъде по-дълъг от 50 години. Местна власт и жители са категорични, че няма да допуснат отново  хората да се сблъскат с проблемите с високото ниво на фини прахови частици във въздуха, замърсяване и шум, и това  да се отразява на тяхното здраве и здравето на децата им.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам