Животът на хронично болни пациенти е поставен под въпрос, предупреди организация

Илюстративна снимка на Darko Stojanovic от Pixabay

Ненужното разкарване на хронично болни пациенти поставя живота им под въпрос, написа днес в своя позиция Националната пациентска организация. На фона на тревожно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в страната, хиляди хронично болни пациенти продължават да ходят в лечебните заведения, за да получат протоколите и рецептите си, посочват от неправителствената организация.

Министерството на здравеопазването предприе сериозно затягане на мерките, с цел ограничаване на социалните контакти, но пациентите с хронични заболявания отново са поставени в параграф 22. Става въпрос за пациенти с тежка астма, неврологични заболявания (епилепсия, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон), автоимунни заболявания (лупус, ревматоиден артрит, болест на Крон, псориазис), хепатит, редки заболявания, транплантирани пациенти, кардиологични заболявания и пр.

На 2 ноември Националната пациентска организация в официално становище до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание, министъра на здравеопазването и управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е настояла да се предприемат необходимите действия срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл и изтича по време на извънредната ситуация, да се удължава служебно от НЗОК за времето на извънредната eпидемиологична ситуация. В проект на НЗОК тези предложения са били отчетени и се предвиждало служебно удължаване на срока на валидност на протоколите от 9 ноември 2020 г. Този въпрос, обаче, не е намерил решение в приетия на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците, с който се удължи срокът на валидност на изтичащи български документи за самоличност и шофьорски книжки.

Днес пациентската организация продължава да настоява да се вземе решение в най-добрия интерес на хората, тъй като разкарването на хронично болни пациенти с компрометиран имунитет по болници в условията на развихрила се пандемия може да коства здравето и живота им, а здравната система ги принуждава да подлагат живота си на риск, за да получат лечение.

Организацията припомня, че здравната система може да създаде условия за грижа за пациентите с хронични заболявания, която да е свързана с възможностите за дистанционен преглед, взимането на проби за изследвания в домашни условия и издаването на електронни протоколи, Там, където няма възможност за дистанционен преглед и/или взимане на проби за изследвани в домашни условия, решение е да се осигурят чисти коридори за посещения от страна на пациентите с хронични заболявания.

Спирането или ограничаването на плановия прием също поставя в риск здравето на пациентите, категорични са от НПО и напомнят, че цялата патология извън заболяването COVID-19 е също толкова важна.

В тази обстановка много пациенти отказват да влязат в болница и да пролежат няколко дни за рутинни изследвания, които могат да се случат за няколко часа, амбулаторно, а в най-добрият случай – и дистанционно, без да се подлагат на ненужен риск.

Националната пациентска организация апелира към въвеждането на подход, който да позволи пациентите с хронични заболявания да продължават да получават навременна медицинска грижа и помощ със средствата на дигиталните технологии, индивидуализирането на грижите и здравни грижи и лекарствоснабдяване в и до дома на пациента.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам