BG | EN

Жива верига ще „предаде сигнал“ до Европа, че в БНР има цензура

Генералният директор на медията заплаши в открито писмо, че ще съди всеки, „който се упражнява“ върху името му.

Снимка: Hermann Schmider от Pixabay

Асоциацията на европейските журналисти – България организира в четвъртък протест пред сградата на Националното радио заради цензурата, наложена в медията и „повсеместния натиск върху журналистите в България“. Събитието е организирано във Фейсбук и ще премине под мотото „Да дадем сигнал“.

Протестът ще започне в 12 ч. в четвъртък пред сградата на БНР, а в 12,30 ч. ще бъде направена жива верига до Телевизионната кула в столицата, която се намира на същия булевард. „Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа“, призовава „Асоциацията на европейските журналисти – България“.



В обръщението по повод на протестната акция се казва, че въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия.

„Прокуратурата разследва единствено техническата страна на въпроса и ясно установи – нямало е техническа причина излъчването на Програма „Хоризонт“ да прекъсне, пишат от асоциацията. Щом не е техническа, очевидно е, че причината е друга. Каква? Прокуратурата отказва да провери. Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото. Депутатите са арогантни и бягат от отговорност, все едно не те изпратиха в СЕМ хора, нямащи нищо общо с журналистиката“.


С протеста в четвъртък трябва да бъде даден сигнал, че журналистите в България са готови да защитават свободата на словото и, че настояват за отговорност. „Искаме уважение, няма да търпим бездействащи институции, ще задаваме въпроси и ще изискваме отговори“, пише още в страницата на събитието във Фейсбук.

В същото време днес Генералният директор на БНР Светослав Костов изпрати до медиите отворено писмо, с което даде ясен знак, че не възнамерява да подаде оставка. В него той заплаши, че ще съди „всички, които се упражняват“ върху името му.

Светослав Костов
Снимка: „Свободна Европа“

„Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото, пише в писмото на костов. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения“, се казва още в текста на отвореното писмо.

По време на изслушване в Съвета за електронни медии (СЕМ) миналия четвъртък журналисти от програма „Хоризонт“ на Националното радио поискаха оставката на Костов. Повод за това беше свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото прекъсване на сигнала на програма „Хоризонт“ в продължение на пет часа.

„Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии“, пише още в откритото си писмо генералният директор на Националното радио. В него той заявява още:

„Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Прокуратурата прекрати разследването за доставката на антигенните тестове за ученици

Прокуратурата е прекратила разследването за поръчката на щадящите ковид тестове за деца по времето на здравния министър Стойчо Кацаров.  В мотивите на постановлението за прекратяване е записано, че е...

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Още за новините

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.