Жива верига ще „предаде сигнал“ до Европа, че в БНР има цензура

Генералният директор на медията заплаши в открито писмо, че ще съди всеки, „който се упражнява“ върху името му.

Снимка: Hermann Schmider от Pixabay

Асоциацията на европейските журналисти – България организира в четвъртък протест пред сградата на Националното радио заради цензурата, наложена в медията и „повсеместния натиск върху журналистите в България“. Събитието е организирано във Фейсбук и ще премине под мотото „Да дадем сигнал“.

Протестът ще започне в 12 ч. в четвъртък пред сградата на БНР, а в 12,30 ч. ще бъде направена жива верига до Телевизионната кула в столицата, която се намира на същия булевард. „Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа“, призовава „Асоциацията на европейските журналисти – България“.В обръщението по повод на протестната акция се казва, че въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия.

„Прокуратурата разследва единствено техническата страна на въпроса и ясно установи – нямало е техническа причина излъчването на Програма „Хоризонт“ да прекъсне, пишат от асоциацията. Щом не е техническа, очевидно е, че причината е друга. Каква? Прокуратурата отказва да провери. Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото. Депутатите са арогантни и бягат от отговорност, все едно не те изпратиха в СЕМ хора, нямащи нищо общо с журналистиката“.


С протеста в четвъртък трябва да бъде даден сигнал, че журналистите в България са готови да защитават свободата на словото и, че настояват за отговорност. „Искаме уважение, няма да търпим бездействащи институции, ще задаваме въпроси и ще изискваме отговори“, пише още в страницата на събитието във Фейсбук.

В същото време днес Генералният директор на БНР Светослав Костов изпрати до медиите отворено писмо, с което даде ясен знак, че не възнамерява да подаде оставка. В него той заплаши, че ще съди „всички, които се упражняват“ върху името му.

Светослав Костов
Снимка: „Свободна Европа“

„Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото, пише в писмото на костов. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения“, се казва още в текста на отвореното писмо.

По време на изслушване в Съвета за електронни медии (СЕМ) миналия четвъртък журналисти от програма „Хоризонт“ на Националното радио поискаха оставката на Костов. Повод за това беше свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и последвалото прекъсване на сигнала на програма „Хоризонт“ в продължение на пет часа.

„Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии“, пише още в откритото си писмо генералният директор на Националното радио. В него той заявява още:

„Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества. Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам