BG | EN

Жена, паднала на заледен тротоар в Смолян, осъди Общината

Снимка: otzvuk.bg

Смолянският окръжен съд осъди Община Смолян да плати 30 796 лева обезщетение на лекар, счупил тазобедрена става след падане на заледен тротоар. По информация на регионалното издание „Отзвук“, съдебният състав е присъдил на пострадалата 15 хил. лв. обезщетение за болки и страдание, 3 200 лв. разходи за лекарства, рехабилитация и др., 9 280,18 лв. пропуснат доход от неполучено възнаграждение от медицинска практика и 3 316,88 лева разноски.

Делото е заведено от д-р Афродита Радева, която станала жертва на поледиците в областния град през януари м. г. В центъра на Смолян, на паркинга до болницата, жената се подхлъзнала на непочистен тротоар. Паднала и получила тежко счупване на дясната тазобедрена става.

Наложила се спешна хоспитализация в Травматологично отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“, последвала операция и дълъг оздравителен процес.
Д-р Радева работи като акушер-гинеколог, а единственият пешеходен достъп от кабинета до дома й е покрай сградата на бившата „Експресбанк“ по улицата към пазара на болницата до пешеходната пътека, пояснява „Отзвук“. На 31 януари 2017 г. тя се прибирала около 16,30-17,00 часа. Движела се внимателно и стигайки на метри от павилиона за вестници, срещу входа на фирма „Родопа Трейс“, се подхлъзнала. Загубила равновесие и паднала на земята, ударила си главата, дори загубила съзнание. На помощ са се притекли случайно преминаващи двама човека. При опита да стане, усетила ужасяваща болка и установила, че не може да движи десния си крак. Повикан бил екип на Спешна помощ и д-р Радева е транспортирана в болницата. Изследванията показали, че има тежко счупване на дясната тазобедрена става. През дългия период на възстановяване била изцяло подпомагана от близките и от наети хора. Въпреки силните медикаменти, болката била постоянна. Рехабилитацията не помогнала за пълно въстановяване. И до днес тя е нестабилна и несигурна в ходенето, а болките продължават. Получила е и редица усложнения.

След завеждане на делото от Община Смолян изпращат отговор, с който твърдят, че искът е недопустим и неоснователен. „През този участък се осъществява подход към паркинг и търговски обекти, но не е част от уличната мрежа на града и за Община Смолян не е налице нормативно задължение за зимно поддържане, включително и на тротоарните терени“, заявили от администрацията, но не посочили, че улицата е основен пешеходен подход към областната болница МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

Отговорността била прехвърлена на търговските обекти и фирми, които според заповед на смолянския кмет Николай Мелемов били задължени да предприемат необходимите действия за организиране почистването от сняг на прилежащи тротоари, подходи към сградите и т.н.

От Общината посочили още, че тротоарът е бил годен за нормално придвижване, не е бил заледен и неопесъчен, защото нямало регистрирани жалби и сигнали от граждани на дежурния телефон в администрацията.

Чрез юристите кметът Мелемов оспорил и твърдението на д-р Радева, че се е подхлъзнала, че така установеното счупване би могло да бъде получено и при падане от собствен ръст на каквато и да е твърда настилка, както в дома й, така и на работното или друго място“; че „падането освен това би могло да бъде причинено не само от подхлъзване, но и спъване, залитане или вследствие на други фактори, включително свързани с общото й здравословно състояние, за които Община Смолян няма вина“.

В отговорът до съда Община Смолян допълва, цитирана от „Отзвук“, че „ищцата не се е съобразила с усложнената зимна обстановка и е проявила известна доза небрежност при придвижването си по процесния участък при зимни условия“, като подкрепя мнението си с доводи за същността на зимното заледяване и за „невъзможността този естествен природен процес да бъде премахнат дори при човешка намеса и за задължението на всеки пешеходец в зимни условия да се придвижва по адекватен на обстановката начин“. „Пострадалата е съзнавала, че поради ниски температури има опасност от образуване на лед, проявила е известна доза небрежност и самонадеяност и при преминаване с вероятност да падне и да застраши здравето, е счела, че това няма да се случи или, че ще го предотврати”, написали още от Общината.

След искане на Община Смолян, като помагач е била привлечена и фирма „Клинър“, която извършва зимно поддържане и снегопочистване в Смолян.
По време на делото свидетели дават показания, че тротоарът е бил „в отвратително състояние”, а снегът „отъпкан на бабуни, станал на лед”.

Назначена е била и техническа експертиза, по която вещо лице – геодезист, дава становище, че мястото на инцидента е част от тротоар, който попада в имот публична общинска собственост, урбанизирана територия – за второстепенна улица. Улицата включва пътно платно и тротоар и мястото е част от уличната мрежа на Смолян. Тя е без име и поради тази причина не е упомената в списъка към договора с „Клинър”. Но това, че улицата е безименна не променя статута на терена, твърди още експертът, цитиран от изданието.

Според съда причината за инцидента с д-р Радева е неосъществената от Общината необходима и адекватна дейност по поддържането на тротоара. „Това място е част от уличната мрежа, както представлява и подход към болницата в града. Общината не е изпълнила задълженията си и трябва да понесе отговорност за бездействието на съответните длъжностни лица за почистване на участъка“, е заявил съдът. Според съдията, независимо, че дейността за почистване е възложена на „Клинър“, задължението и отговорността е на Общината, която може да търси отговорност от изпълнителя. Съгласно договора Община Смолян има задължения да контролира, да извършва ежедневни и внезапни проверки, да определя приоритети и пр.

Решението на съда подлежи на обжалване.

През амприл т.г. подобен случай имаше и в Община Хасково, кадето Общината също беше осъдена от жена, паднала на заледена улица в центъра на града.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините