BG | EN

Жена на 64 години е задържана за телефонни измами за над 10 хил. лв.

Снимка: Radian.bg (ОД на МВР – Търговище)

На 4 юли след проведени незабавни оперативно-издирвателни действия, полицията в Търговище установи и задържа участничка в няколко телефонни измами в града. Извършител на престъпленията е 64-годишната Д.Й. от град Варна, която живее в Търговище, съобщават от областната дирекция на МВР.

Установена е съпричастността й към четири телефонни измами, извършени на 2 и 3 юли в областния град. Те са били реализирани по една и съща схема – чрез въвеждане в заблуждение на граждани, посредством обаждане на стационарен телефон за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които в момента провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами. По този начин за два дни са били откраднати от жители на Търговище общо около 9250 лв., 1510 турски лири и 60 грама златни накити.

На 2 юли от 31-годишна жена по споменатия измамен начин е била отнета сумата от 2 хил. лв., а от 85-годишен мъж – сумата от 700 лв., 150 турски лири и около 50 г златни накити. На следващия ден, след въвеждане в заблуждение по споменатата схема, от 49-годишна жена от Търговище е отнета сумата от 1200 лв. и 1360 турски лири, а 69-годишна нейна съгражданка се е разделила със сумата от 5350 лв. и около 10 грама златни накити.

По случаите са образувани досъдебни производства по описа на РУ-Търговище. 64-годишната Д.Й. е задържана за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.  Арестуваната е разпитана и е признала участието си в измамната схема. Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им, съобщават още от полицията.

Д. Й. е привлечена в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. В момента се работи по доказване на евентуална нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени по същия начин на територията на град Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

От полицията в Търговище съобщават още, че за последните 3 дни са получени множество сигнали от граждани за извършени опити за телефонни измами посредством обаждане на стационарни телефони. От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона, а незабавно да сигнализират на свои близки и на  телефон 112.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините