Жената, тротоарите, рекламите. Колко пари може да усвои една фирма, носеща името на кметско куче

Павел Гуджеров, кмет на Раковски от 2015 г.
Снимка: Website GERB

„За истината“ публикува разследване на „Свободна Европа“.

Човек никога не знае докъде може да го отведе името на едно куче. Особено ако кучето е на кмета, а историята засяга родата на градоначалника, стотици хиляди левове и една фирма, кръстена… на домашния любимец.

И ако ви се струва объркано, само почакайте – още нищо не сте разбрали за обвързаностите между Павел Гуджеров (ГЕРБ), втори мандат кмет на град Раковски, жена му Анелия Гуджерова, функционер на ГЕРБ в града, фирма „Сахара – 02“, кучето на кмета – Сахара, местната медия и един случаен служител в златарска фирма.

През 2015 г. Павел Гуджеров печели местните избори в един от т. нар. бастиони на ГЕРБ – община Раковски, Пловдивска област. Преди да заеме поста той е от така наречената „втора“ скамейка на управляваща партия, но кариерата му се развива бързо. Депутат е между 2013 и 2014 г. Впоследствие през 2014 г. е назначен за заместник-министър на околната среда. На местните избори през 2015 г. влиза в община Раковски.

В последните години сила набира безизвестна местна фирма, „Сахара – 02“ ЕООД. Тя е спечелила две обществени поръчки в Община Раковски за общо 432 750 лв. без ДДС. И двата проекта са били свързани с ремонт и изграждане на тротоари и полагане на бордюри в град Раковски.

Обществените поръчки

Първата обществена поръчка, спечелена от „Сахара – 02“, е от 2018 г. и е с предмет реконструкция на част от уличната мрежа. От описанието в обявата става ясно, че работата на изпълнителя ще бъде да ремонтира участък от 620 м. от улица „Цанко Церковски“ в гр. Раковски. Изпълнителят ще трябва да достави и положи бордюри, както и да положи 1879 кв. метра плочки на тротоар в този участък.

В процедурата за избор на изпълнител са участвали две фирми – „Сахара – 02“ ЕООД и „Трейс – пътно строителство“ АД, част от „Трейс груп холдинг“, която печели поръчки за инфраструктурни проекти в цялата страна. „Сахара – 02“ е предложила да завърши поръчката за 180 дни и при цена 163 750 лева без ДДС, а „Трейс – пътно строителство“ е предложила срок за ремонта 35 дни и цена 164 400 лева без ДДС. И двете фирми са получили максимални оценки за техническите параметри, които предлагат за изпълнението на проекта, но „Сахара – 02“ е избрана заради по-ниската предложена цена – разликата е под 1000 лева.Нищо, че е предложила срок за изпълнение от около половин година в сравнение с около месец, предложен от конкурента.

Втората обществена поръчка е от 2019 г. и е отново за изграждане и ремонт на тротоарни настилки и полагане на бордюри в Раковски. Тогава „Сахара – 02“ е избрана в конкуренция с „Пътища“ АД.

За ремонти на тротоари Община Раковски е предвидила 269 000 лева без ДДС. „Сахара – 02“ предлага по-високи цени на квадратен метър за доставка и монтаж на плочки и бордюри от „Пътища“ АД, както и гаранция от 24 месеца в сравнение с 36 месеца, предложени от „Пътища“. „Сахара – 02“ обаче получава максимална оценка за техническото предложение, докато конкурентът ѝ има значително по-ниска оценка. И макар цената да е с по-голяма тежест при избора на изпълнител, в крайна сметка е предпочетена „Сахара – 02“.

Договорът на фирмата с Община Раковски е подписан през август 2019 г. и е с прогнозна стойност 269 000 лв. без ДДС и срок на изпълнение една година или до изчерпване на финансовия ресурс. Общината се е договорила с фирмата периодично да ѝ възлага дейности в обхвата на поръчката и да плаща за изпълнението от предвидените 269 000 лева.

За фирмата и кучето

Коя обаче е фирмата, предпочитана от община Раковски пред строителни фирми с повече опит, и то при положение, че част от параметрите, които предлага, не са конкурентни.

Според справка в бизнес регистрите „Сахара – 02“ ЕООД е регистрирана с капитал от 2 лева през февруари 2011 година. Едноличен неин собственик е Велислав Райков. Основната дейност на фирмата пък е реклама, това е видно и от фейсбук страницата й. Как се стига до момента, в който дружество, занимаващо се с отпечатване на щампи върху тениски, развива бизнес за стотици хиляди с общината остава неясно.

Източници на Свободна Европа от града твърдят, че Велислав Райков е подставено лице на Гуджеров. А фирмата носи името на кучето му – порода чау-чау.

Че животното се казва Сахара, е лесно за установяване. Кметът публикува снимки на любимеца си в социалните мрежи. Съвпадение е също, че семейство Гуджерови се сдобива с кучето през януари 2011 година, месец преди да бъде регистрирана „Сахара – 02“.

Sahara the dog

Семейната връзка, една бижутерска фирма и местната медия

Не по-сложна за проследяване е семейната връзка на кмета с фирмата с кучешко име.

Според източници на Свободна Европа собственикът на „Сахара – 02“ не се занимава с дружеството, а е служител в местната бижутерска фирма „Сара трейд“. За да проверим автентичността на информацията се свързахме с ателието и потърсихме Велислав Райков.

Първоначално той беше в обедна почивка, а впоследствие ни свързаха с него. Зададохме на Велислав въпроси като потенциални купувачи на бижута. След като отговори, го попитахме дали украшенията ще имат общо със „Сахара – 02“. Собственикът на бизнес за стотици хиляди, оказал се обикновен служител на друга фирма, каза: „Аз на Сахара съм само управител, тук работя“.

Всъщност Райков не е просто управител, а собственик на въпросната фирма. Поне така е по документи.

В тази история няма как да бъде пропусната и местната медия: r-news.bg. Сайтът публикува новини от град Раковски и околността. В графата „Контакти“ на медията е посочена… фирма „Сахара – 02“.

R-news

При обаждане на телефона, посочен в сайта на медията, от другата страна се чува: „Сахара – 02, здравейте“. Казва го ​Анелия Гуджерова – съпруга на кмета.

На въпроси за публикуване на евентуална реклама в R-news.bg, тя обясни, че с „това се занимава Мартина Пенишева„. Пенишева се появява и на друго място в тази история – тя е посочена като лице за контакт от страна на „Сахара – 02“ в договора за възлагане на обществената поръчка за ремонт на тротоари от 2018 г.

Освен че е свързана с ремонтните дейности в града и отговаря за рекламата в местната медия, Пенишева работи и в офиса на ГЕРБ в Раковски. Тя е секретар на партийната организация. По време на кампанията за местните избори през октомври 2019 г., в които тя е кандидат за общински съветник, тя дава обширно похвално интервю за Гуджеров в същия информационен сайт.

Преглед на сайта на R-news показва, че в него няма реклами. Доскоро обаче до главата на медията можеше да се види банер единствено на земеделската фирма „Агридно“.

В началото на месец юни „Агриндо“ получава безвъзмездна финансова помощ в размер на 63 194,33 лв. Средствата са европейски и са предоставени по програма на Местната инициативна група – Раковски.

Председател наУправителния съвет на Местната инициатива група е… кметът Павел Гуджеров.

И още една медия, този път национална

Всъщност, кметът на Раковски може да бъде свързан с фирма „Сахара – 02“ не само с името на кучето си и с това, че телефонът се вдига от жена му, но и с още нещо. В началото на 2019 г. Павел Гуджеров се появява на корицата на авторитетното списание „Мениджър“. Публикацията е отбелязана дори на партийния сайт на ГЕРБ.

Оказва се, че присъствието му в реномираното издание е платена реклама. Плащането е направено от фирма „Сахара-02“.

Потърсен за коментар, Гуджеров каза пред Свободна Европа, че дружеството е поискало да плати корицата по своя инициатива. „Потърсиха ме от фирмата и ми предложиха сами да платят“, каза той. Връзката, по думите му, не е била осъществена директно. „Стана през бившата ми пиарка“, допълни кметът.

На въпрос не смята ли, че това е вид благодарност за обществените поръчки, които „Сахара – 02“ е получила от общината, Гуджеров отговори, че качеството на строителните дейности е първокласно, а „всичко направено може да се види и до днес“.

Гуджеров не успя да обясни защо съпругата му вдига служебен телефон на фирмата. „Не, не е отговаряла тя на телефона“, каза кметът. На аргумента, че разговорът е записан, той заяви: „Не знам как е станало това“.

На въпрос как Мартина Пенишева, която работи за ГЕРБ в града, се оказва хем в листата за общински съветници, хем в „Сахара – 02“, хем се занимава с рекламата в местния информационен сайт, кметът беше лаконичен: „Пенишева работи на 4 часа в ГЕРБ, а в останало време е в „Сахара – 02“.

Колкото до кучето, по думите на кмета „то си е добре и ме радва“. А това, че семейството се сдобива с любимеца си само месец преди да бъде регистрирана едноименната фирма, развиваща дейност за стотици хиляди и плащаща рекламни корици, на които е Гуджеров, е връзка, която той коментира просто така: „Няма как да знам“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам