BG | EN

Историята на...

Ефектът на Светулката – сговорна дружина планина повдига в Ловеч

Медици и гости на откриването на отделение „Светулка“ в Ловеч, 11 април 2024 г. Фотограф: Ваня Караджова

Светулките са олицетворение на надеждата в Ловеч – появата им напомня на местните, че протяжното лято и сезонът на отпуските тепърва предстоят.

От този април още една „Светулка“ радва ловчанлии. С помощта на Фондация „Америка за България“ и частни дарители, детското отделение в местната болница бе ремонтирано и снабдено с нова медицинско оборудване. Oбновеното отделение, чието официално откриване се състоя на 11 април, ще носи името на любимия предвестник на лятото в града – „Светулка“.

Обновеното детско отделение има кът за игра.

„Светулка“ е и инициатива на фондация „За Доброто“ за промяна в детското здравеопазване в страната. От 2019 г. насам седемте майки от „За доброто“ работят за подобряване на физическите условия в педиатричните отделения и трансформация на медицинската грижа за най-малките на национално ниво. Седем са модернизираните по проекта отделения до момента. Непримиримостта към компромиса на „За Доброто“ и подкрепата на стотици хора и бизнеси преобразяват отделенията в лечебна среда за малките пациенти и техните родители и гарантират по-добри условия на труд за медиците.

През 2023 г. „За Доброто“ обедини усилия с Фондация „Америка за България“ с цел да разриши обхвата на „Светулка“. Благодарение на финансовата подкрепа на Фондацията и опита ѝ от трансформацията на детските клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, светлината на „Светулка“ ще достигне до още хиляди български деца в три града. Към „Светулките“ в Ловеч и във Велико Търново (обновената педиатрия там отвори врати през февруари) много скоро ще се присъедини и детското отделение в болницата в Добрич.

Този текст е част от съдържанието на бюлетина на Фондация “Америка за България”.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“