BG | EN

Ефективни присъди за укриване на ДДС постанови Специализираният наказателен съд

Снимка: pixabay.com

Наказания от по четири години лишаване от свобода при първоначален общ режим наложи Специализираният наказателен съд на четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел избягване плащането на дължим ДДС от търговска дейност, съобщи прокуратурата.

На всеки от четиримата обвиняеми е била наложена конфискация на леки автомобили и на по една втора от идеалната част на недвижимите им имоти.

Според представителите на държавното обвинение, участниците в групата са осъществявали легална търговска дейност – внос и търговия с месо и млечни продукти от Холандия, Гърция, Полша, Испания, Германия и Великобритания. За да избегнат установяването и плащането на дължим данък те декларирали продажби на дружества без реална търговска дейност, без офиси, персонал, дълготрайни материални активи – регистрирани на малограмотни и малоимотни лица и непосредствено контролирани от групата. Така участниците минимизирали данъчния резултат от реалната си търговска дейност и ощетили бюджета с близо 1,5 милиона лева.

Престъпната дейност на групата била прекратена през 2012 г. при специализирана операция на Главна дирекция „Национална полиция“, Областната диракция на МВР-Пловдив, НАП и Специализираната прокуратура.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд. Специализираната прокуратура ще внесе протест по отношение размера на наложените наказания и ще поиска по-тежка присъда за всеки от участниците в престъпната група, поясняват от пресцентъра на прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините