BG | EN

Ефективна присъда за купуване на гласове постанови Районният съд в Кюстендил

Снимка: pixabay.com

Ефективна присъда „лишаване от свобода“ за срок от 7 месеца при първоначален строг режим постанови Районният съд в Кюстендил за извършени изборни престъпления от 45-годишен мъж от Дупница.

По информация на прокуратурата, в хода на разследването са били събрани доказателства за това, че мъж с инициали М.К. от Дупница, е организирал предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел склоняване към упражняване на избирателното му право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция на изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври 2022 година.

За извършеното от него престъпно деяние мъжът е бил привлечен в качеството на обвиняем. По-късно между прокуратурата и защитата на обвиняемия е било постигнато споразумение, което съдът е одобрил.

От пресцентъра на съда в Кюстендил уточниха, че подсъдимият М.К., който е осъждан, се е признал за виновен в това, че на 14 септември 2022 г. в  Дупница, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице, е организирал предлагането на различни хора от Дупница парична сума, варираща в различен размер – от 30 лева до 100 лева, чрез съставянето на списък, съдържащ имена на лица и избирателни секции, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на глас на насрочените за 2 октомври 2022 г. избори за народни представители, в полза на определена политическа партия.

Подсъдимият е признал, че на 14 септември е предложил на мъж парична сума в размер на 100 лв., с цел да го склони да упражни избирателното си право.

Определението на Районен съд – Дупница е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдът потвърждава взетата по отношение на М. К. мярка за неотклонение „задържане под стража“ до привеждане на наказанието в изпълнение, след което същата да бъде отменена. Това определение подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок пред Окръжния съд в Кюстендил.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините