BG | EN

„Етъра“ стана част от световната молиноложка общност

Членове на обществото по молинология на посещение в „Етъра“ през есента на 2022 г.
Снимка: ЕМО „Етъра

Етнографският музей на открито „Етър“ край Габрово стана част от международната общност на Международното общество по молинология TIMS – общество, в което членуват лица и организации, които имат интерес към съоръжения, задвижвани с вода и вятър.

През 2022 година две групи с представители на ТИМС – 32 души от Гърция, Естония, Англия, Нидерландия, Белгия, Швейцария, Швеция, Дания, Германия, Франция, САЩ, водени от Росица Бинева – главен уредник в „Етъра“ и индивидуален член на молинологичното общество, обиколиха по различно време България, документираха запазени съоръжения и се запознаха с техните специфики. По това време се заражда и идеята музей „Етър“ да се присъедини към организацията не само чрез уредника си.

От ТИМС откриха колко богата е България на действащи или не, но съхранени под някаква форма воденици, мелници, точила, тепавици и др. като направиха два познавателни тура на тема “Мелниците в историята и археологията”. Групата молинолози посети Архитектурно-етнографският комплекс „Осенарска река“  край с. Вонеща вода и музей „Етър“, който се оказа истински център на опазвани и много добре представени пред публиката съоръжения, задвижвани от вода и вятър.

Толкова се радвам да съобщя, че възобновихме пътуванията си по линия на ТИМС тази есен, с нашите две междинни обиколки на България“ – с това емоционално изречение започва излязлата наскоро статия в списание „Международна молинология“ (International Molinology), посветена на обиколката на представители на световната организация в България.

Това издание на International Molinology съдържа пълен доклад за първата от двете български обиколки. „Включили сме толкова снимки, колкото е възможно, а също и две скици от Йохан Де Пунт. Както и опознаване на завладяващи мелници (някои все още се използват от местните селяни), а където и да бяхме, прекрасното българско гостоприемство имаше върху нас буквално лечебен ефект, благодарение и на представената ни традиционна култура. Незабравимо!“, пише в писмото си до членовете на ТИМС президентът на организацията Вилем ван Берген, цитиран в списанието.

Автор на публикацията в International Molinology е Греъм Хакни, който подробно описва положителните впечатления на групата от обиколката в България и не пропуска да акцентира върху уникалния не само за нашата страна музей „Етър“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините