BG | EN

Етичната комисия на Българския лекарски съюз се е самосезирала по случая с починалата родилка в Сливен

Снимка: МБАЛ „Д-р Иван Селимински“

Етичната комисия на Българския лекарски съюз ще поиска експертното становище на Борда по акушерство и гинекология, каза в предаването „Преди всички“ на БНР д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ по повод случая с починалата родилка в Сливен. Централната комисия по професионална етика на БЛС, чийто председател е д-р Бянкова, се е самосезирала по случая.

33-годишната Ренета Томова е починала в петък следобед в отделението по реанимация, ден след естествено раждане в родилното отделение на болницата. Новороденото момиченце е в неонатология, без опасност за живота, но според роднините има усложнения. Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е настъпило белодробно усложнение, следствие на раждането.

Проверките в Сливенската болница вече текат, увери д-р Бянкова пред БНР. По думите й, след случая с родилката проверки трябва да извършат Районната здравна инспекция и Медицинският одит към Министерството на здравеопазването. Има заведено досъдебно производство, което предполага прокурорска проверка и разследване по случая, допълни тя.

Болницата в Сливен „Д-р Иван Селимински“ се очаква да направи днес изявление по случая с починалата в родилното отделение 33-годишна жена.

В подкрепа на семейството на родилката десетки граждани се събраха на мълчаливо бдение в Сливен. Пред събралите се хора роднините й поискаха съд за началника на отделението и екипа, асистирал по време на фаталното раждане. Протестът е бил организиран в социалните мрежи. Хората, които дошли, за да подкрепят родителите на починалата Ренета Томова, изразяват възмущението си, че ръководството на болницата няма официално становище за станалото три дни след инцидента. Те настояват лошото отношение на лекарите и акушерките да се промени, а прокуратурата и съда да си свършат работата, съобщи по повод организираното бдение БНР.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения, съобщи пред БНР д-р Юлия Бянкова:

„Преценката как точно да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят в рамките на минути и решенията трябва да се взимат много бързо и много отговорно“, посочи още тя.

„Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив или не. Това е голяма драма за всеки един лекар – да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка“, коментира още д-р Бянкова.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините