BG | EN

ЕНЕРГО-ПРО спира електрозахранването на Белодробната болница във Варна заради натрупани дългове

Снимка на Tom от Pixabay

Натрупан дълг в размер на над 77 хил. лв., голяма част от който в просрочие от месец март 2021 г., е причината, поради която ЕНЕРГО-ПРО преустановява на снабдяването с електрическа енергия на сградата на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна.

Това се разбира от съобщение на дружеството, изпратено днес.

Според енергийното дружество, независимо от изпратените напомнителни писма, предложения за разсрочване и апел към всички отговорни институции, дългът за електроенергия продължава да нараства с липса на плащания в рамките на последната година.

Крайната мярка с преустановяване на електрозахранването е планирана за 21 ноември 2022 г. и ще бъде предприета, за да бъде ограничено натрупването на допълнителни задължения.

Общинската власт във Варна иска ликвидирането на “СБАЛПФЗ – Варна“ – тук

За критичната ситуация многократно са били информирани Община Варна, Министерството на здравеопазването, както и всички ангажирани държавни и регулаторни институции, но те не са поели ангажимент за решение на задълбочаващия се казус.

Електроснабдителното дружество изразява готовност за взаимодействие, включително и с различни механизми за разсрочване на натрупания дълг, и се надява да не се стигне до крайни действия, за да се съхрани сигурността на болничното заведение. 

Според енергийния дотачик, обекти от нулева категория, каквито са здравните заведения, следва да имат осигурено резервно, автономно и независимо електрозахранване.

 Проблемите на Белодробната болница във Варна са от години наред заради недостатъчното финансиране.

Общинската власт във Варна иска ликвидирането на “СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД (бившият Тубдиспансер) и мотивите за това са политически.

През лятото персоналът на “СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД (бившият Тубдиспансер във Варна) изпрати отворено писмо, в което медиците се обръщат към жителите на Варненска и Добричка области за подкрепа като „последна надежда в борбата за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза“.

Принципал на лечебното заведение е Община Варна, а сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 – 8 години, се казваше в писмото. От 10 месеца работещите в Тубдиспансера не са получавали своите заплати.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините