Емилия Димитрова-Данкова: Да правиш журналистика в малък град е предизвикателство

Емилия Димитрова – Данкова
Снимка: Личен архив

„Да правиш журналистика в малък град, където всички са в някаква степен зависими, а това ги прави предпазливи, да не кажа страхливи, си е предизвикателство. Това казва в интервю за днешното издание на в. „Капитал“ авторът на „За истината“ Емилия Димитрова – Данкова.

Все по-често ми е трудно да получа информацията, която ми е нужна. Напипвам обвързаности, които не мога да докажа. Онова, което трябва да е публично, много често не е. На моменти ми отказват данни с абсурдни мотиви, заради което съм принудена да водя дела. Всъщност ето го най-голямото предизвикателство – да чакаш съдът да разпореди на властта да ти каже това, което трябва да научиш с няколко кликвания на мишката“, казва още Емилия.

Тази есен тя получи наградата“Златен ключ“ за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация, присъждана от Фондация „Програма достъп до информация“.

Отличието за Емилия Димитрова е „за последователно и резултатно използване на процедурите по Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона“ в „Севлиево онлайн“, чийто издател и главен редактор е и сайта за регионална разследваща журналистика „За истината“.

Цялото интервю с Емилия можете да прочетете тук.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам