BG | EN

Емилия Данкова от „За истината“спечели наградата „Червена линия“ за регионална журналистика

Емилия Данкова
Снимка: Личен архив

Емилия Димитрова – Данкова – главен редактор на регионалното издание „Севлиево онлайн“ и автор на „За истината“ спечели тазгодишната награда „Червена линия 2023 – награди за журналистика срещу корупцията“ в категория „Регионална журналистика“.

Наградата се връчва от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ и с нея се отличава изключителната работа на разследващите журналисти в България за информирането на обществото за злоупотреби с власт, възползване от служебно положение и конфликт на интереси.

Емилия Данкова(зад микрофона в средата) получи наградата „Червена линия 2023“ за регионална журналистика.
Снимка: „За истината

Емилия Данкова получи наградата за публикациите си в „За истината“ за психиатричната болница в Севлиево. (Наградените текстове можете да прочетете тук, тук, тук, тук и тук.)

Награди „Червена линия“ получиха също Генка Шикерова от „Свободна Европа“, която получи специална награда за смелост и постоянство, Вероника Димитрова от Nova Broadcasting Group в категория „Журналистическо разследване“ за материал, описващ схема за рекет на близките на починали хора, Богдана Лазарова от предаването за разследваща журналистика „Следите остават“ по Българската национална телевизия в категория „Върховенство на правото“ за материала си „Защо над 200 000 българи са без лична карта“ и Елица Симеонова от „Свободна Европа“ бе отличена в категория „Млад журналист“ за работата си по материал за замърсяването на въздуха в гр. Гълъбово и невъзможността на държавните институции да повлияят на отговорната страна ТЕЦ „Брикел“.

Тазгодишните награди бяха връчени на церемония в София в навечерието на Международния ден за борба с корупцията – 9 декември.

Победителите бяха определени от жури в състав: Д-р Светослав Терзиев, коментатор на в-к „Сега“ и преподавател по журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Венелин Петков, член на борда на АКФ, Татяна Ваксберг, главен редактор на Софийското бюро на „Свободна Европа“ (която се въздържа от гласуване в категориите с номинирани журналисти от медията), Адв. София Разбойникова, член на управителния съвет на фондация „Български адвокати за правата на човека“ и Весела Тодорова, координатор „Публична осведоменост“ в АКФ.

На церемонията, която се проведе ден преди Международния ден за борба с корупцията, присъства и Елизабет Чапман, заместник-посланик на Великобритания, която връчи допълнителна награда на Елица Симеонова, победителката в категория „Млад журналист“.

„Пагубното влияние на корупцията не може да бъде спряно за един ден,“ каза Елизабет Чапман, цитирана от БТА.

„Трайните и общи усилия обаче ще помогнат за изграждането на по-справедливо и по-сигурно общество. Трябва да признаем връзката между усилията за борба с корупцията и свободните, бдителни медии. Общество, което цени прозрачността, отчетността и върховенството на закона, е общество, което процъфтява.“

Бойко Станкушев, директор на АКФ, изтъкна, че и тази година, голяма част от номинираните журналисти са били обект на натиск заради разследванията си.

„За съжаление, разследващите журналисти в България продължават да работят в тежки условия и понякога дори опасна среда,“ каза Станкушев. „Дълг на публичните институции, а и на цялото общество е да защитават журналистите и работата им, защото по този начин те защитават и правото на всеки един гражданин да бъде информиран и да участва пълноценно в обществените процеси.“

Победителите в конкурса „Червена линия“ се избират след номинации в три категории: „Награда за журналистическо разследване„, „Награда за утвърждаване на върховенството на правото“ и „Награда за млад журналист„.

През тази година в „Антикорупционния фонд“ са получени рекорден брой номинации на разследвания и журналисти – общо 56 в четирите категории на конкурса.

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.


Емилия Димитрова-Данкова е част от екипа на „За истината“ от създаването на платформата през 2017 година. Тя е носител и на наградата “Златен ключ“ за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация, присъждана от Фондация „Програма достъп до информация“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините