BG | EN

Енергийния експерт Петко Ковачев: Дори след синхронизиране с европейските, българските закони остават непроменени

Петко Ковачев от Института за зелена политика в интервю за ЕкоВарна

Макар да приема новите европейските изисквания за синхронизиране в определени сфери българското законодателство не се променя. То позволява на старите играчи да си запазят предимствата си. Това казва Петко Ковачев от Института за зелена политика в интервю за ЕкоВарна. Коментарът му бе направен по повод приетите изменения и допълнения в Закон за енергията от възобновяеми източници в края на миналата година.

По думите му, в българската енергетика предстоят големи инвестиции, но не за досегашния, а за бъдещия й вариант. „Имаме и цялата кохорта от държавни служители, политици, общински администрации, които изобщо не разбраха какво трябва да се прави, а гледат на тези средства като на „една торба пари“. И за пореден път ще кажем на Брюксел каквото иска да чуе от нас, но ще правим каквото си искаме“, коментира Ковачев, като уточни, че това е почти точен цитат на човек от Министерството на енергетиката от преди близо 10 години. Според него българският подход към ЕС е точно такъв и затова не вървят нито Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), нито териториалните планове за справедлив преход.

„Защото шмекерлъците по български продължават“, казва още Петко Ковачев. Той призна все пак, че за Плана за възстановяване има обективни причини като политическата криза от 2021 г. насам – поредицата от служебни правителства, липсата в големи периоди на парламент, който да приема закони, войната в Украйна и енергийната война на Русия срещу Европа, икономическите турбуленции. „Ако в България имахме стабилна администрация, когато нямаме стабилна политическа власт, нещата нямаше да са толкова лоши. България се управлява централизирано, няма регионално самоуправление, няма региони които да вземат решение дори на собственото си ниво, когато нямаме стабилно правителство“, смята експертът. Затова според него стигаме до все още неприетите териториалните планове за справедлив преход и последните критични бележки на ЕК в тази област.

Според Ковачев, второто плащане по ПВУ може да се използва като пример за преподаване как не трябва да се правят нещата в българската политика. „Лидерите на „Продължаваме промяната“ много добре знаеха, че трябва да се бърза с плана. Очевидно е, че не обясниха нито на премиера, нито на министрите, че трябва да се действа от първия ден. До средата на 2023 г. България беше закъсняла с две плащания. Абсолютно неизпълнени бяха т. нар. междинни цели. Правителството се фокусира да изпълни целите за второ плащане и за да месеца  – от август до началото на октомври станахме свидетели на „социалистическо съревнование“ по правене на  ПВУ и изпълнение на мерките. Това стана по начин, по който сега ще трябва да имаме ремонт на ремонта – и в Закона за възобновяемите източници, и в Закона за енергетиката, и н още няколко закона, и на схемата с едно гише за получателите на евросредства…“, убеден е енергийният експерт.

През 2023 г. у нас има ръст с около 20-25% на производство на зелена енергия, особено на слънчева, и долу-горе същия процент намаление на „кафява“ енергия, съобщи Петко Ковачев. Според него обаче новите играчи на пазара не смеят да се заявят добре или не го правят по добър начин. Той даде пример с инвеститорите във вятърна енергия в морските пространства, които „се заявиха по абсолютно погрешен начин и не събраха симпатии“.

Какво ни се случи и какво ни се размина през изминалата година? Обзор на „Зелените политики“, които останаха извън фокуса на големите медии или бяха отразени бегло. И дали имахме „Развитие в застой“, ако трябва да използвам заглавието на култовия американски сериал? Чуйте още от разговора с Петко Ковачев за отминалата 2023 г.:


Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Съдия Лозан Панов към Прокурорския съвет: Колеги, отстранете незабавно главния прокурор!

Бившият пpeдceдaтeл нa BKC Лoзaн Πaнoв oтпpaви  oбpъщeниe ĸъм Bиcшия пpoĸypopcĸи cъвeт, в ĸoeтo пpизoвaвa ĸoлeгиятa, „пpeди Tитaниĸ“ дa ce e paзбил“,  дa ocвoбoди нeзaбaвнo и.ф. глaвeн пpoĸypop Бopиcлaв Capaфoв. Πpoĸypaтypa ce нyждae cпeшнo oт cилeн xapaĸтep c виcoĸ пpoфecиoнaлeн интeгpитeт, ĸaзвa Πaнoв.

Бургаският съд потвърди решението за изборите за общински съветници

Съдът отхвърля жалбата на партия СЕК и кандидатът за общински съветник Бисер Русимов, които оспорваха изборните резултати за общински съветници.

Още една община се обяви срещу ветрогенератори в морето

Кметът и общинския съвет в Созопол излязоха с декларации против разполагането на ветрогенератори в Черно море.

Още за новините

Заплати за „нашите хора“! – Председателят на общинския съвет във Венец ще се сменя на всеки 8 месеца

Ротацията просто била „спусната“ от временна комисия, изработваща правилника на общинския съвет, а след това била гласувана в сесийна зала без никакви обяснения.

Сухата истина: В реките над Габрово вече няма живот, няма ги и реките

Заради унищожаването на живота в реките над Габрово, от сдружение „Балканка“ призовават да се преразгледат разрешителните за водоползване и се установи колко вода се ползва, колко се губи и какво количество е необходимо, за да се възстанови природата.

Най-добре платените кметове в Шуменско управляват на най-малките общини – Хитрино, Венец и Върбица

С най-висока заплата е кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, който е декларирал годишна заплата от 78 150 лв. за 2022 г.