BG | EN

Експерти започват проверка на 22 секционни избирателни комисии в община Петрич

Илюстративна снимка: prb.bg

Административен съд – Благоевград е назначил извършване на комплексна съдебно-статистическа и математическа експертиза за 22 секционни избирателни комисии на територията на община Петрич по делото за оспорения избор на общински съветници, съобщиха от съда.

Ще бъдат проверени секциите, в чиито протоколи няма подписи на комисията, има по един или два подписа, протоколите са с множество корекции, както и протоколи с отразени корекции без подписи. 

Съдът смята, че за останалите секционни комисии на този етап не е необходимо преброяване на бюлетините. В откритото производство са оспорени истинността и верността на съдържанието на всичките 92 секции, се посочва в съобщението.

Делото срещу решението на Общинската избирателна комисия(ОИК) в Петрич за определяне на изборните резултати за общински съветници е образувано по шест жалби, като една от тях обща на шест партии. Двама от жалбоподателите обаче са депозирали в съда молби за оттегляне на подадените жалби. 

Комплексната експертиза по делото ще се извърши от статистик и двама математици. Вещите лица ще работят в съдебна зала, за което ОИК – петрич трябва да достави чувалите от посочените 22 секционни комисии. Съдът допуска присъствие на представители на оспорващите изборния резултат по време работата на вещите лица, се уточнява в съобщението. 

Експертизата следва да установи броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. При наличие на несъответствие, вещите лица трябва да дадат становище дали би се променило разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. 

Експертизата има за задача и проверка относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините, посочват още от съда. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините