Екскурзоводите излизат на протест на 1 септември

В средата на месец май собственици на фирми за случаен превоз, които изпълняват екскурзии и трансфери на туристи, излязоха на протестни шествия с автобусите си в в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Екскурзоводите тогава подкрепиха протеста на колегите си.
Снимка: скрийншот Би Ти Ви

Екскурзоводте се готвят да излязат на протест в София, Варна и Бургас на 1 септември. Трите професионални организации на екскурзоводите в България искат реални мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид липсата на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия.

От началото на летния сезон професионалните гидове, свързани с екскурзии в чужбина, са практически без доходи, но техните писма към институциите са останали без резултат.

Въпреки разговорите с министерството на туризма, екскурзоводите не са включени в нито една от програмите, финансирани от държавата, казва пред Радио Варна Христина Неделчева – председател на Съюза на екскурзовдите във Варна.

Георги Кючуков, екскурзовод от Кърджали, коментира пред националното радио, че подкрепя колегите си. Той посочва, че в месеците на извънредно положение туристическият бранш е най-засегнат и редица екскурзоводи са останали без доходи. „Вече не сме в извънредно положение, но последствията от това, че турооператорите трудно организират своята дейност, все още са налице. Екскурзоводите заслужават компенсации и, ако държавата е на мястото си, би следвало да отговори на техните искания“, допълва той.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам