BG | EN

Екоорганизации: Планираното строителството на Втори гребен канал в Пловдив е незаконно

Снимка: podtepeto.com

Направената в събота в Пловдив „символична първа копка“ на дублиращ гребен канал провокира специална декларация, изпратена до медиите от „Гражданска коалиция – Пловдив“, която е част от сдружението с нестопанска цел „Граждански контрол – защита на животните“. В нея от сдружението заявяват, че заявеното намерение за завършване на втория гребен канал до 2020 година е нереално поради липса на изискуемите екологични оценки за проекта.

Регионалното издание „Под тепето“ публикува днес целия текст на дегларацията, в който се казва, че с решение № 5969 от 15 май 2017 г. на Върховния административен съд (ВАС), след тригодишна съдебна битка пловдивчани окончателно са спечелили делото срещу Община Пловдив и РИОСВ – Пловдив за липсата на екологична оценка за изменението на общия устройствен план (ОУП) на града. Става въпрос за защитени зелени площи, на която територия се предвижда изграждане на дублиращия гребен канал, както и на прилежащите хотели, водни атракции, спирки на градския транспорт и паркинги, които удобно се пропускат от общината. Според „Гражданска коалиция – Пловдив“, с това решение върховните съдии подчертават, че изменението на устройствения план, който позволява до 80 % застрояване на зелените площи около Гребния канал, ще доведе до негативно въздействие върху защитените зони „Река Марица” и „Марица Пловдив”, както и върху защитената територия „Нощувка на малък корморан” (една от най-ценните за вида в цяла България).

Независимо, че становището на РИОСВ – Пловдив по екологична оценка на комплексния проект за „Дублиращ гребен канал- Екопарк Марица” – Пловдив е била повтърдена от ВАС на 24 юли 2018 г., основополагащ принцип на Закона за устройство на територията е, че градското планиране следва да се съобразява с предвижданията на ОУП, пишат от екоорганизацията и поясняват, че към днешна дата ОУП на Пловдив не разрешава строителство на дублиращ гребен канал.

От „Гражданска коалиция – Пловдив“ обръщат внимание, че дублиращия гребен канал изисква и извършване на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото също не било изготвено.

Гражданска коалиция – Пловдив заявява, че ще обжалва всяко решение, което предвижда изсичане на хиляди дървета около Гребната база (570 дка според съдебните експертизи) и унищожаване на един от най-ценните бели дробове на града.

Символичната първа копка на дублиращото съоръжение за гребни спортове, бе направена на 15 септември т.г. от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президента на FISA Жан-Кристоф Ролан, министъра на спорта Красен Кралев, председателя на българската федерация по гребане Свилен Нейков, председателя на организационния комитет на световното по гребане Иван Попов и кмета на Пловдив Иван Тотев. Според информацията, изнесена на събитието, се очаква строителното разрешение за изграждането на втори канал да излезе през есента. Тази информация провокира и намесата на еколозите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините