Екоминистърът е спрял със заповед претоварването на заседналия кораб

Междувременно и операцията по изтеглянето беше прекратена, след като не постигна успех. Прогнозата за следващите дни е за неблагоприятни хидрометеорологични условия.

Снимка: принтскрийн от видео на живо

Министърът на околната среда и водите ( МОСВ) Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея от заседналия във водите на Черно море кораб „Vera Su“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море. Сутринта се разбра, че претоварването, при което тонове урея изтекоха в морето е прекратено и започва операцията по преместване на кораба. Тя, обаче, към момента също претърпя неуспех.

Акцията по изтеглянето на заседналия при скалите край местността „Яйлата“ кораб беше прекратена за днес. По време на първия опит за изтеглянето на кораба участваха два влекача като на единия от тях въжето беше скъсано.

Около 200 тона от азотния тор на кораба (карбамид) са били претоварени от 9:30 ч. снощи до тази сутрин.

Как тонове от уреята изтекоха в морето снощи тук

„От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд“, съобщават и от екоминистерството след като снощи акцията беше наблюдавана на живо в социалните мрежи и стотици изразиха възмущението си от случващото се.

Разтоварването на кораба „Вера су“
Снимка: принтскрийн от видео на Maritime.bg

От ведомството на Асен Личев уточняват, че приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, проведена късно вчера в Басейнова дирекция  „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда. Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените, пишат от екоминистерството.

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам