Екоминистерството спира за проверка работата по проекта за пътеки на Седемте рилски езера

Снимките бяха публикувани във Фейсбук от Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, 27 юни, с коментар: „Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие!!!“

Изпълнението на проекта „Устойчиво управление на Национален парк „Рила“ II-ра фаза“ се прекратява за извършване на проверки на изпълнението му на място, съобщиха от Министерство на екологията след продължилото няколко дни недоволство в социалните мрежи заради снимка на багер в близост до едно от Седемте рилски езера.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е издал заповед до ръководството на Националния парк да преустанови всички дейности по проекта, който е финансиран с европейски средства по оперативната програма „Околна среда“.

По-рано Би Ти Ви съобщи, че по нареждане на премиера Бойко Борисов заместникът му Томислав Дончев е изпратил писмо до екоминистерството и Емил Димитров да бъдат спрени всички действия в планината.

В събота граждани сигнализираха в социалните мрежи за навлизане на строителна техника в защитена територия в района на Седемте рилски езера. Директорът на Националения парк „Рила“ Красимир Андонов заяви в отговор на недоволството, че става дума за рехабилитация на увреден район, а не за строителство. Предвижда се по проект основните пътеки да бъдат покрити с чакъл, да се направят прегради от дърво, а причината е че те са ерозирали заради многобройния туристически поток. 

Прокуратурата в Кюстендил се е самосезирала по медийни публикации и разпореди проверка, която ще бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районното управление в Дупница. Ще се изясняват причините за наличие на строителната техника, издадените разрешителни, както и ще се вземат обяснения от директора на Национален парк „Рила“. От Окръжната прокуратура посочват още, че проверката следва да приключи в най-кратък срок.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам