Министерствата на екологията и регионалното развитие са отговорни за водната криза в Перник, реши прокуратурата

Кадри от протеста в Перник, на който гражданите поискаха да се намерят виновните за водната криза
Снимка: принтскрийн видео от протеста във Фейсбук

Двама министри не са направили необходимото, за да се избегне водната криза в Перник, се разбира от заключението на проверката, извършена от Окръжната прокуратура в Перник. Това са министърът на околната среда и водите (МОСВ) Нено Димов и министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Петя Аврамова.

„С бездействията си министрите на МОСВ и министърът на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имуществото, в резултат на които са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве, респективно прееписката съдържа данни за евентуално осъществен състав на престъпление по чл. 219 от НК“, пише в постановлението на прокурор Красимира Минчева, цитирано от offnews. Според този текст, ако обвинените бъдат признати за виновни, наказанието може да стигне до лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева. Решението на Окръжна прокуратура – Перник, вече е препратено към по-висшестоящата Специализирана прокуратура.

В същото време днес в интервю за националното радио, говорителят на Окръжната прокуратура Николай Цветков заяви: “От събраните материали може да се направи основателно предположение за извършено такова престъпление и от страна на служители на министерствата, областен управител и кмет. Същите бяха изпратени на специализираната прокуратура, за да се прецени дали има извършено престъпление, и евентуално, образуване на досъдебно производство“.

Не мога да коментирам документ, който не съм виждала. Нека специализираните органи проследят целя процес и ако има пропуск или грешка – да го установят, коментира Петя Аврамова, цитирана от Дневник. Тя допълни, че МРРБ като принципал на ВиК-Перник може да е направило грешка със забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и спиране на водата към промишлените предприятия.

Според нея част от темите по проверката са към правомощия на МОСВ – режима на стопанисване на язовира, черпените количества и разрешителните за водочерпене. До момента от министър Нено Димов няма реакция.

Парламентът прие днес две решения, които да решат проблемите във ВиК сектора. Те са предизвикани от водната криза в Перник и няколко други града, заради които над 300 хил. души са на воден режим.

Освен в Перник, режим на водата има в още шест града на страната.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам