BG | EN

Еколози създават „сигурни зони“ за птици по Черноморието

Да бъдат обособени сигурни зони за червеногушата гъска в района на Северното Черноморие. Това е целта на един от проектите за опазване на биоразнообразието на „Зелени Балкани“. Т. нар. „сигурни зони“ представляват обработваеми площи, засети със зърнено-житни култури и превърнати в хранителни места птиците. От „Зелени Балкани“ вече са изкупили около 1000 дка в района на Дуранкулак, навътре в сушата, които се обработват съвместно с местни стопани. Върху тях се осъществява и по-строг от страна на природозащитниците.

Бракониерството, заблатяването и пресушаване на влажните зони водят до намаляване на вида, и на биоразнообразието, като цяло, заяви Георги Стоянов от „Зелени Балкани“. Той участва в двудневен образователен форум „Богатствата и рисковете на Добруджа“, организиран от Зеления образователен център – Шабла, в партньорство с Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Червеногушата гъска е една от най-застрашените в света и най-атрактивна сред гъските в дивата природа. Работата на природозащитниците е насочена, както към опазването на вида, така и на неговите зимни местообитания – местата за хранене и почивка. Целта е да се създаде „зона за сигурност”, където птиците могат да почиват и необезпокоявани да се хранят, без да бъдат изтребвани от бракониери. За реализирането й е предприет новаторски за природозащитата в страната ни подход, насочен към закупуването от страна на „Зелени Балкани“ на територии в „Натура 2000“, които са от значение за зимуващите птици.

Близо 80 % от популацията на червеногушата гъска в света зимува на територията на България – предимно в района на Приморска Добруджа (езерата Дуранкулак и Шабла).  Изключително важно е Черноморието за миграционния път на прелетните птици от цяла Европа и част от Азия, т.нар. „Виа понтика“, коментира Георги Стоянов. По думите му, Северното Черноморие и конкретно районът на Шабла е уникален като природни дадености в цялата страна. Единствено в Шабла имаме степни елементи, характерни за релефа на Централна Европа. Опазването му е свързано с развиването на устойчиви дейности, в това число специализирани форми на туризъм, щадящи земеделски практики, други производства, ненарушаващи околната среда, коментира Стоянов.

„Зелени Балкани“ в момента работи и по проекти за възстановяване на няколко вида хищни птици в природата – белошипата ветрушка, черния лешояд, царския орел и на последния изчезнал вид от нашата природа – брадатия лешояд.

Чуйте целия разговор с Георги Стооянов в Морския ни подкаст:

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

Ива Лазарова, ИРПС: Нужно е будно гражданско общество

Ива Лазарова е изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, чиито усилия са насочени към разработване и прилагане на механизми за отчетност на публичните институции. Ива е от тези, които почти не спят по време на избори и които влагат сърцето си, енергията и интелекта си в името на едно по-здраво, подредено и осъзнато общество.

Рая Назарян бе избрана за председател на НС с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“

Кандидатурата на Рая Назарян(ГЕРБ-СДС) бе представена от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!