BG | EN

Екологично сдружение „За Земята-достъп до правосъдие“ обжалва програмата за качеството на въздуха в община Пловдив

Снимка: podtepeto.com

Екологично сдружение „За Земята — достъп до правосъдие“ обжалва програмата за качеството на въздуха в община Пловдив, приета в началото на август. Документът, със срок на действие до 2023, не дава яснота как и кога ще бъдат постигнати нормите и не отговаря на условието превишенията да се преустановят възможно най-бързо — както изисква правото на Европейския съюз, пишат екоактивистите, цитирани от регионалното издание „Под тепето“.

Конкретни дати не са записани нито в „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив“, нито в „План за действие към същата за периода 2018 до 2023 г.“, посочват още от екологичното сдружение. Пловдивчани незнайно докога ще продължат да дишат въздух, изпълнен с фини прахови частици и азотен диоксид — замърсителите, превишаващи най-често допустимите норми, допълва „Под тепето“.

„2023 е прекалено далеч, имайки предвид, че нормата за ФПЧ10 не се спазва от 2005 г. насам. Хората в Пловдив ще дишат близо 20 години мръсен въздух, защото общината явно няма готовността и желанието да преустанови превишаването на нормите.“ заявява Ивайло Хлебаров от екип „Въздух“ на „За Земята“, цитиран от пловдивското издание.

Междувременно Пловдив продължава да има наднормено замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) с размер 10 и 2,5 микрона. Нормите за ФПЧ10  е трябвало да бъдат постигнати през 2005 г., а за ФПЧ2.5 — 2015 г. Освен с прах, в Пловдив има превишения на нормите на азотен диоксид и ПАВ (полиароматни въглеводороди), които също са обект на новата програма, пише още по темата „Под тепето“.

Изданието припомня, че през април 2017 г. България е осъдена от Съда на ЕС за системно и продължаващо нарушение на качеството на атмосферния въздух, а Пловдив и районът са една от агломерациите, на чиято територия замърсяването превишава нормите, особено тези за фини прахови частици.

Пред „Под тепето“ Регина Стоилова, адвокат на „За Земята“, подчертава „Според нашето и европейското законодателство програмата за управление на въздуха е основният правен инструмент, който гарантира постигане и спазване на нормите за чист въздух. Когато той не дава решения и явно противоречи на закона, гражданите трябва да могат да защитят правата си пред съд. Вярваме, че съдът в Пловдив ще съобрази със задължителната практика на Европейския съд и международното право и ще признае възможността на жителите на Пловдив да направят това.“

България е с най-мръсен въздух в Европейския съюз. Страната ни, наред с Чехия, Латвия и Унгария, е с по-замърсен въздух, отколкото Китай и Индия, стана ясно от публикуван в началото на м. септември доклад на Европейската сметна палата. Според същия доклад, страната ни заема и първо място по загуба на години живот в добро здраве поради замърсяване на въздуха.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините