BG | EN

Природозащитници поискаха оставката на министър Нено Димов заради източването на Шабленското езеро

посещението на министъра на околната среда Нено Димов в района на Шабленското езеро
Снимка: МОСВ

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ поиска оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов „заради невъзможността той да осигури защита на природата по Черноморското крайбрежие“, съобщи Дневник. Повод за искането им стана източването на Шабленското езеро, за което съобщи Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Според дружеството, водното ниво на Шабленското езеро и Езерецкото езеро са спаднали с около метър в резултат на източването, направено заради наводнени помещения в правителствената резиденция „Шабла“. Така голяма част от плитчините на влажните зони са били пресушени.

Вчера министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпратен на мястото от премиера, заяви, че нарушения няма, „това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност“, а отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюните.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна Христина Генова също посочи тази сутрин в ефира на Би Ти Ви, че всичко, извършено по отводняването на езерото, е съгласно изискванията на плана за управление, а дейностите са били извършени в периода преди средата на март, когато е крайният срок за приключването им заради гнезденето на редица птици и хвърлянето на хайвера на някои риби. Според Генова, очакванията са около 15 април водоемът да възстанови почти напълно водите си.

Изпускането на водата приключи в края на февруари, посочи от своя страна кметът на Шабла Мариян Жечев. По думите му дейностите по възстановяване на пясъка ще бъдат извършвани до края на март.

Според Михаил Илиев от дружеството за защита на птиците, обаче, няма научни аргументи да се източва езерото и тепърва ще има проблем със затварянето на отводнителния канал.

„На места каналът е с височина повече от 3 метра и се съмнявам, че морето по естествен път ще го възстанови“, каза той и изрази притеснение дали няма да се използва огромно количество пясък от плажа в района.
Самото източване на водоема е в много големи мащаби, каквито не сме виждали в последните 20 и няколко години, подчерта Михаил Илиев.

Според екокоалицията „За да остане природа в България“ с източването на езерото са нарушени четири закона и планът за управление на водоема. Екоорганизацията обвини министър Димов и в неверни твърдения. „Направена проверка от природозащитните организации показва, че не само че новият канал е унищожил изключително ценни сиви и бели дюни, но и че тези дюни са картирани и качени на страницата на Агенцията по кадастъра“, уточняват от „За да остане природа в България“. Според природозащитниците са увредени 1600 декара влажни зони и е компрометирано гнезденето на 57 видове птици.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините