Екоинспекцията ще глоби „Лукойл Нефтохим“ за задушливите миризми в Бургас

Кметът на Бургас ще настоява комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите, на предприятията на територията на общината, да минават през одобрение на Общински съвет.

Снимка архив: протест за чист въздух в Бургас
Скрийншот от Нова телевизия

По отношение на „Лукойл Нефтохим“АД ще бъдат предприети административно-наказателни действия заради разпространението на миризми извън границите на производствената площадка, съобщи Регионалната инспекция по околна среда в Бургас. Пред БНР директорът на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова уточни, че глобата за нефтокомбината ще е от порядъка на 100 хил. лева.

След проверка за състоянието на въздуха е било установено, че няма наднормено замърсяване на въздуха със сероводород и въглеводород. Измервания са направени с мобилна апаратура по 28 показателя, както в местата на подаване на сигналите, така и по границата на производствената площадка на рафинерията. Въпреки че показателите са в нормите рафинерията ще бъде санкционирана.

„Превишение няма, но около границата на завода експертите са усетили миризма, характерна за работата на инсталацията. Тя няма откъде да бъде освен от преработката на горива. В същото време има Комплексно разрешително за оператора, в което е изрично записано, че те са длъжни да не разпространяват миризми извън границата на производствената площадка“, заяви Атанасова пред БНР – Бургас.

Дружеството е спряло дейностите с риск от предизвикване на емисии. Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети в утайниците, които в други случаи бяха сочени като източник на миризмите.

Замерване е направено в няколко точки на града в комплексите „Изгрев“, „Славейков“, „Лазур“, Морска гара и центъра като не са регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди.

„Пълното безветрие е причината тези миризми да се усещат така силно, но за увреждане за гражданите, когато нямаме превишаване на показателите на атмосферния въздух, няма как да говорим“, каза още Тонка Атанасова.

За периода от 21:45 часа на 10.12.2019 г. до 00:07 часа на 11.12.2019 г. при дежурния в Общината са постъпили общо 29 на брой сигнали за неприятни миризми на нефтопродукти. Те са били предадени на РИОСВ Бургас, съобщават от Общината. Информация за всеки от сигналите е била предадена и на оперативния дежурен на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

На 5 и 6 декември също е имало сигнали за неприятна миризма, но не са били толкова много. Още тогава Единната противоаварийна служба на рафинерията е направила проверки, но не на всички точки, от където е имало сигнали.

От Община Бургас заявяват, че ще продължават да настояват за спазване на клаузите в издадените комплексни разрешителни на големите предприятия на територията на града и налагането на строги санкции от РИОСВ при нарушаването им.

Кметът Димитър Николов иска трите предприятия – „Лукойл“, „Кроношпан“ и „Топлофикация“ да бъдат проверявани от екоинспекцията не само веднъж годишно, както е в момента, и не само при сигнали, а периодично, за да не се допускат замърсявания и неприятни миризми на въздуха.

Николов ще продължава да настоява комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите на предприятията на територията на общината, да минават през изричното одобрение на Общински съвет.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам