BG | EN

Екоинспекцията в Хасково поиска временно спиране на ТЕЦ „Марица 3“

ТЕЦ „Марица 3“
Снимка: РИОСВ – Хасково

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково поиска временно спиране за 48 часа на мощностите на димитровградската Топлоелектрическа централа (ТЕЦ) „Марица 3“, съобщиха от екоинспекцията.

Причината е изпускане на неорганизирани емисии от сградата на котелното помещение през последните няколко дни.

Основание за исканата мярка е чл. 73 от Закона за енергетиката и установени нарушения на екологичното законодателство по Закона за опазване на околната среда.

Изпратено е писмо до Електроенергийния системен оператор за незабавно разпореждане за прекъсване на производството на електрическа енергия на оператора, се посочва в съобщението.

Вчера автоматичната измервателна станция(АИС) „Раковски“ отчете превишения на пределно допустимата средночасова концентрация на серен диоксид във въздуха на Димитровград във времевия отрязък от 9:00 до 13:00 часа. Най-голямо то е било в 10:00 часа, когато уредите са установили 2002,4 микрограма на кубичен метър при средночасова норма 350 микрограма на кубик.

„От сутринта не се диша в тоя град“ – сагата с ТЕЦ „Марица“ 3 продължава – тук

В късния следобед вчера ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград прекрати работата на горивната инсталация, съобщиха от РИОСВ-Хасково.

От енергийното дружество за пореден път настояха, че проблемът не в тяхното производство.

Днес от централата обявиха, че констатираните преди обяд на 10.09.2022г. в Димитровград високи стойности на серен диоксид са дори плашещи, като се има предвид че бяха отчетени нива от 2002 мг. Към този момент, обаче, централата е работила с по-малко от половината от общия си капацитет 120 мегавата. От там коментират още, че според тях това е рекордно ниво не само за територията на Димитровград и България, но може би и за целия Европейски съюз. Такива нива не е имало дори, когато са работили всички централи в региона с общата си инсталирана мощност от 3300 мегавата и то без никакво сероочистване.

Обяснението на ТЕЦ „Марица 3“ е, че „има нещо нередно при измерване на показателите на серен диоксид от АИС „Раковски“- грешна методология или се касае за злоумишлено въздействие върху нея“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините