BG | EN

Екоинспекцията в Пловдив не открила превишения на нормите на шум от кариерите в пловдивското село Белащица

Снимка: podtepeto.com

Екоинспекцията в Пловдив не е открила нарушения – превишения на нормите за шум в околната среда при извършените през месец септември контролни измервания на нивата на шум, излъчвани в околната среда при контролирани взривни дейности в кариерите в пловдивското село Белащица, извършени през месеца.

Данните от месечния доклад на РИОСВ – Пловдив за септември цитира регионалното издание „Под тепето“.

Поводът са поредицата протести, на стотици жители и собственици на вили в селата от Родопската яка. При последния протест – в събота, хората блокираха за 20 минути Околовръстното шосе и така изразиха недоволството си от добива на инертни материали в планината. Протестиращите преминаха пеш цялото разстояние от центъра на Белащица, през Брани поле до колелото на основния път, за да заявят, че искат въздух и здраве, а не камиони и прахоляк.

В същото време, в документа, публикуван от екоинспекцията в Пловдив, се казва, че: „Запрашеността при проведените взривни дейности е била в рамките на добивните площи, като праха се е утаил за 5 минути и не е допуснато изнасяне извън границите на кариерата. Контролът, осъществяван от РИОСВ – Пловдив на кариерите в Белащица е постоянен и ще продължи.

Тази година са направени по 6 проверки на двата обекта с концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД по Закона за чистотата на атмосферния въздух.“

В интервю за „Под тепето“ по темата в началото на месец септември т.г. директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев е съобщил, че кариерите са проверявани 5 пъти от началото на годината, като резултатът е една санкция през юни за 2 хил. лева.

Освен глобата, на двете фирми-концесионери „Пътища Пловдив“ АД и „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД са били връчени и писмени предписания по време на някои от проверките, които били изпълнени.

По думите на доц.Шилев, има подадено инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД.

В същото интервю той не споменава за инвестиционно намерение на фирма ПИМК, чийто собственик се е явил на последния протест в събота и обещал на недоволстващите от петте села, че ще го оттегли.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините