Според екоинспекцията в Бургас джипове могат да минават през р. Велека (Видео)

Снимка: скрийншот видео във Фейсбук

Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас и служители на Териториално поделение Държавно ловно стопанство (ТП ДЛС) Граматиково не откриха нарушения при проверката, извършена след публикуван в социалните мрежи и медиите видеоклип с джипове, преминаващи през река Велека.

На 22.08.2020 г. във Фейсбук бяха публикувани кадри с преминаващи през река Велека високопроходими моторни превозни средства в мeстността „Тракийския лагер” на територията на Природен парк „Странджа”.

Видео как джипове преминават многократно за забавление през река Велека публикува Владимир Димитров от сдружение „Зелена Странджа“.

„Одобрявате ли това, което виждате? Всеки има своите разбирания за отдих и развлечение, но редно ли е те да бъдат за сметка на комфорта на останалите и да са свързани с трудно поправими щети за околната среда?“, пита Димитров.

Районът е част от природен парк и тук влизането с автомобили става след специално разрешение. Участниците в това забавление са рязали дърва, палили са огън. На мястото има и изгорена за забавление стара кола. Ако не бъде отстранена, ще бъде подаден сигнал до институциите, пояснява Димитров.

Gepostet von Vladimir Dimitrov am Samstag, 22. August 2020

Човекът, заснел видеото не е подал сигнал, но кадрите бързо обиколиха социалната мрежа и събраха вълна от възмущение, което явно доведе и до проверката на институциите.

В свое съобщение с дата 23 август т.г. от РИОСВ – Бургас обявиха, че при проверката не е било установено присъствие на хора и автомобили в района от публикацията.

„От видеоклипа се вижда, че автомобилите се движат по съществуващ горски път, който преминава през брод на река Велека. Всичките 5 моторни превозни средства преминават еднократно през реката“, заявяват от бургаската екоинспекция, като обясняват, че преминаването на автомобили на това място не било необичайно, тъй като тук реката се пресича от горски път.

В дискусията под поста на Димитров се включиха и защитници на офроуд-а в защитената местност, които твърдят, че действията не нарушават равновесието на природата и забавляващите се с тежки машини в района милеят за опазването на парка, почистили след себе си и прибрали виждащият се на кадрите изгорял автомобил.

Снимка: Фейсбук профил

Съобщението на РИОСВ – Бургас все пак завършва с призив към туристите да бъдат отговорни към опазването на природата в природния парк, да ползват даденостите по щадящ начин, а контролните органи в структурата на Министерство на земеделието и храните – дирекцията на ДПП Странджа, Регионална дирекция по горите и горските стопанства – да приложат своите правомощия за контрол.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам