Екоинспекцията в Благоевград започна процедура за нарушенията на „Мелнишките пирамиди“

Граждани сигнализираха в края на миналата година за нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“
Снимка: Чавдар Киров/Фейсбук профил на Борислав Сандов

РИОСВ (Регионална инспекция по околната среда и водите) – Благоевград започна административно-наказателно производство по реда на Закона за защитените територии за констатираните нарушения в „Мелнишките пирамиди“. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов при проверка на място в защитената територия.

Прокуратурата и полицията също проверяват случая за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс, а Министерство на околната среда и водите ще осъществи правомощията си за извършеното административно нарушение, се разбра още от думите на министъра. Според него това ще доведе до санкция за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение.

„Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения“, посочи министърът. Той напомни, че „туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги“.

В края на миналата година по сигнал на граждани, подаден до министър Сандов беше установено нарушение в защитена територия – природна забележителност „Мелнишки пирамиди“, което попада и в две защитени зони по НАТУРА 2000.

Ще продължаваме да следим. За този случай разбрахме от подаден сигнал. Очакваме и други ваши сигнали, за да може да реагираме. Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим, призова министърът на околната среда Борислав Сандов. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам