BG | EN

Екозащитници излизат на протест срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”

Активисти на „Грийнпийс“ – България прожектираха послания върху една от охладителните кули ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: Фейсбук, архив

Екозащитници излизат тази вечер на протест пред сградата на Министерския съвет против изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол”. Централата е сочена като един от големите източници на замърсяване на въздуха. Протестът ще се проведе под наслов „Спрете ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци!“ и по информация на местните медии е организиран от Грийнпис.

Според организацията, ТЕЦ “Бобов дол” е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа. През това лято от централата са поискали разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променят горивната си инсталация или да инвестират в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да обяви своето решение в полза на искането или против него. Междувременно жителите на село Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ „Бобов дол” заявяват пред медиите, че от централата не се съобразяват с липсата на разрешение.  От Грийнпийс настояват агенцията да не разрешава на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци и призовават хората на протест на 5 декември.

Екоактивистите са измерили, че ТЕЦ „Бобов дол“, който е свързан с бизнесмена Христо Ковачки, се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село. В резултат намиращите се наоколо къщи, коли, градини и ниви, е са покрити с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата, допълват местните.

Темата е щекотлива, защото от една страна хората са притеснени за здравето си, а от друга ТЕЦ-ът дава работа на много жители на региона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините