BG | EN

Едно от малкото независими регионални издания в страната отбеляза своята 25-та годишнина

 

Първа страница от първия брой на „Отзвук“, 18 май 1993 г.   Снимка: otzvuk.bg

Едно от малкото независими регионални издания в страната – смолянският „Отзвук“ отбеляза днес четвърт век от излизането на първия брой на вестника.

Вече 25 години„Отзвук” е част от историята на Смолян и Средните Родопи.  „Не само защото ще бъде основен източник за бъдещите изследователи на историята на прехода в региона, но и заради приноса му към културното наследство на родопчани“, казва главният редактор на вестника Зарко Маринов, който е и автор в „За истината“.

Според главния редактор на „Отзвук“, и сега, както и през далечната 1993 г., вестникът е самотен в своята битка за прозрачно и отговорно управление. „И днес само „Отзвук” в Смолян пише по теми като корупция, лошо управление, злоупотреба с власт. Пише с имена и факти.“ казва Зарко Маринов. Според него в държавата, в частност и областта, има огромен институционален натиск върху пресата, властите корумпират журналисти, създават си контролирани от тях „медии”, чрез които разпространяват пропаганда и манипулирано съдържание. И това се плаща от бюджета. Резултатът е невиждан медиен комфорт, сравним с периода преди 1989 г. В тази среда „Отзвук” все по-трудно изпълнява ролята си на „четвърта власт”.

Няма да се откажем да следваме мисията си на „куче пазач“ на демокрацията и обществения интерес, категорични са журналистите в екипа на смолянското издание.

Вестник “Отзвук” – Смолян, е основан на 18 май 1993 година като регионален седмичник, разпространяващ се основно на територията на Смолянска област. За кратко време „Отзвук“ успява да се превърне в безспорен лидер в местния печат и да стане най-тиражният вестник в Родопите. Успех на вестника носят по-високите професионални стандарти в списването му, журналистическите разследвания и позицията му на коректив на управляващите, независимо кои са те. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините