BG | EN

Единственото начално училище в Габрово ще заеме сградата на закрито заради сегрегация школо

Сградата на бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“, Габрово
Снимка: gabrovonews.bg

Начално училище „Васил Левски“ в Габрово ще започне следващата учебна година в нова база. Така единственото начално училище в града ще може да съчетае своите иновативни форми на обучение с модерната материално-техническа база на обновената сграда на ул. „Христо Смирненски“ № 27, където доскоро се помещаваше габровското училище „Цанко Дюстабанов“.

По информация на регионалното издание „Габорово нюз“, новината е обявена от кмета на Габрово Таня Христова на среща, посветена на бъдещето на училището с участието на родители, педагогическата колегия, председателят на Общинския съвет в Габрово, представители на Регионалното управление на образованието в града.

Училище „Васил Левски“ е кандидатствало за Иновативно училище и очаква решението на Министерството на образованието и науката да бъде огласено през месец юни.

 

Новата сграда на училището все още е в процес на обновяване, но ремонтите работи по нея е планирано да приключат до началото на учебната година. Обновяването се извършва в рамките на проект „Инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово“, като се изпълняват енергоспестяващи мерки, достъпна среда за деца и хора с двигателни проблеми, благоустрояване на дворните площи и изграждане на нови спортни игрища и съоръжения, обновяване на класните стаи, видеонаблюдение и други, станало ясно още от информацията, изнесена на срещата.

В сградата на ул. „Христо Смирненски“ № 27 доскоро се е помещавало основно училище „Цанко Дюстабанов“, което подлежи на закриване, съгласно решение на Общинския съвет в Габрово, считано от 1 август 2018 г., допълва „Габрово нюз“. „Във времето, Габрово е допуснало да има едно сегрегирано училище и това оказва негативно въздействие върху цялата образователни система в града. Ние трябва да прекратим този модел като едновременно с това гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете“, обявила кмета Христова по време на дискусията за закриването на училище „Цанко Дюстабанов“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините