Единственото заведение в село Стойките стана библиотека

Георги Георгиев
Снимка: принтскрийн от видео

Бившият кмет на родопското село Стойките Георги Георгиев е превърнал заведението си в читалня. Освен опита, който е натрупал като местен управник, той вече е станал и изкусен библиотекар.

„Днес съм си харесал да чета книгата „Здраве и добър живот“. С тези думи, напук на пандемията, ни посрещна 73-годишният Костадин Райков от смолянското село Стойките. Той е един от ревностните почитатели на кафе-библиотеката в единственото заведение в селото, стопанисвано от бившия кмет Георги Георгиев. Така започва разказът за необичайното превъплъщение на единственото заведение в Стойките регионалното издание „Отзвук“.

Подредените в уютната читална клиги са около 300, разкрива пред изданието Георгиев, който 13 години е бил кмет на Стойките. Книги има за всеки вкус – класика, исторически романи, фантастика, българска и руска литература, политическа и църковна, като се започне от написаните през 16 век средновековни романи  „Гаргантюа и Пантагрюел“ на френския писател Франсоа Рабле, премине се през „Анна Каренина“ на Лев Толстой, „Георги Димитров“ – от 1943 г., и се стигне до „Живей бързо“ – историята на братята Васил и Георги Илиеви, „Къртицата в Кремъл“ и други.

Кафе-библиотеката се е превърнала в притегателен център не само за местните жители, но и за гостите на Стойките. Едни търсят исторически романи, други – съвременните, трети изданията на Чудомир и Радой Ралин, чиито истории и днес са актуални, разказва „Отзвук“. На рафтовете е обособен и цял отдел църковна литература, подарена от местни жители.

Една от идеите, с които е подходил към инициативата си бившият кмет е да възроди желанието у младите към четенето на книги.

Повече за атмосферата в необичайната селска читалня, посетителите и книгите, вижте във видеото на Елена Павлова и Димитър Таков.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам