BG | EN

Единственият музей на селското стопанство в Северна България остана в историята

Чиновническо безхаберие изпрати в историята единственият Музей на селското стопанство в Северна България, този в Севлиево

Музеят на селското стопанство в Севлиево
Илюстрация: Принтскрийн от „Канал Фокус“

Сградата, в която се помещава музеят, няма как да изпълнява функциите си, тъй като скоро може да се срути върху стотиците експонати, потънали в паяжини, прах и ръжда. Прогнилите покривни греди на места са пропаднали, а водата се стича през пропуканите цигли директно върху събираните над половин век вещи и предмети от българското земеделие с призната историческа стойност. Някои от тях могат да се спасят. Най-ценните обаче – машините в двора на музея (сред които единственият трактор, внесен в България от Германия и задвижван с твърдо гориво) са ръждясали и обрасли с бурен. Никой не би се изненадал, ако някоя сутрин те изчезнат,  озовавайки се в пункт за изкупуване на метали.

…само буренът в двора е избуял

Това вижда през 2016 журналистката от телевизионния канал „Фокус“ в Севлиево Красимира Маринова. (Видео можете да видите тук). Две години по-късно, тя установява, че по сградата нищо не е правено, само буренът в двора е избуял. Маринова подава заявление за достъп до информация, с което пита общинската администрация дали е направена проверка за състоянието на музейната сграда и експозицията в нея; иска копие от констативния протокол от евентуалната проверка; както и какво е свършеното по съхраняване на музейната сбирка.

Заявлението си журналистката изпраща по електронен път на 2 февруари 2018. Същия ден, забележете, кметът на Севлиево Иван Иванов издава заповед за назначаването на комисия, която да провери състоянието на сградата на музея и експозицията. Ясно е, че до този момент никой в администрацията не се е сетил да нагледа над петстотинте музейни единици от рушащия се селскостопански музей.

Занемарени и амортизирани

Констатирана безотговорност – това потвърждава и протоколът от възложената проверка, копие от който Красимира Маринова получава с отговора на нейното заявление по Закона за достъп до обществена информация: „Материалните активи, намиращи се в двора (плугове, ремаркета, камион, брани, сеносъбирачка, сеялка, вършачка и фургон) са занемарени и амортизирани. Материалните активи, намиращи се по опис в сградата, са налични, в добро състояние, но неподдържани“.

В същия протокол комисията отправя конкретни препоръки, които не оставят съмнение, че Музеят на селското стопанство не може повече да съществува и се налага  експонатите с историческа стойност спешно да се спасят. „Поради лошото състояние на сградата и невъзможността да бъде ремонтирана“ селскостопанската техника да бъде преместена другаде, а експонатите да се съберат в обособено за целта помещение, е записано в протокола на общинската комисия.

Музеят е разположен върху 560 кв. м площ и разполага с 583 музейни единици. Отворен е през 1981 от тогавашния учител и заместник-директор на гимназията по селско стопанство Пенчо Матев. Разказът за селското стопанство в севлиевския край започва с пресъздаването на класна стая от времето на килийното училище – с калема, през мастилницата, та до съвремието. Преминава през различни оръдия на труда, използвани на полето, в пчеларството, във винопроизводството, в бита. Последните зали приютяват селскостопански машини от по-ново време. С изключителна прецизност е обработен всеки експонат, било кошница за пазаруване от началото на миналия век, или трактор. Матев е  описал всичко – на коя дата, по кое време и от кого е взето.

„По-добре късно“, най-сигурно никога   

Три седмици (от 14.02.2018 до 10.03.2018) дава кметът Иван Иванов на директора на Професионална гимназия „Марин Попов“, за да премести оцелялото от музейната сбирка и да го съхрани на сигурно място в училището (Професионална гимназия „Марин Попов“ е приемник на едноименната бивша гимназия по механизация на селското стопанство, към която е създаден музеят). Извън съмнение е, че зимата не е време за ремонт на помещения, в които да се съхрани колекцията, нито февруари и началото на март са благоприятни да се пренася музей. Но в община Севлиево, която като собственик на гимназия „Марин Попов“ е стопанин и на Музея на селското стопанство, бързат. Защото заявлението по ЗДОИ на Красимира Маринова ги хваща изненадани и неподготвени. И вместо да признаят, че са оставили сградата да се руши, а експонатите в нея да ръждясват, избраха да действат. При това завидно бързо. В деня на получаване на заявлението изпълняват всичко онова, за което журналистката ги пита дали е свършено. Три дни по-късно, на 5.02.2018 започва проверка, която приключва на 7.02.2018, седмица по-късно е изготвен протокол от нея, а от 14.02.2018 тече срокът за пренасяне на експозицията, който изтича на 10.03.2018.

Ако със същата усърдност бяха действали и по-рано, днес в Севлиево щеше да се намира единственият Музей на селското стопанство в Северна България.

Статията е публикувана в Информационния бюлетин на „Програма Достъп до информация“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

За втора поредна година Славейковата награда за лирика остава без притежател

Обявяването на Славейковата награда е кулминацията в Славейковите празници, чийто домакин е Трявна.

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Иновации за оцеляване – историята на училището в с. Петко Славейков, което стана на 130 години

За последните двайсет години в община Севлиево са закрити седем селски училища. Изключение е Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с. Петко Славейков, което днес, на 24 май, става на 130 години.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.