BG | EN

Единствената гореща линия в България за защита на децата в интернет, прекъсва от януари 2023 г.

илюстративна снимка на Maria от Pixabay

Заради липса на финансиране Центърът за безопасен интернет, работещ в подкрепа на сигурността на децата онлайн, е пред затваряне. Центърът може да спре работа още през януари 2023 г., ако държавата не се намеси.

От началото на Ковид пандемията всеки месец центърът получава по около 1400 сигнала за кибертормоз. Ако държавата не подкрепи центъра, горещата телефонна линия ще спре.

За своето 16-годишно съществуване Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Те са били разрешени благодарение на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за подкрепа на работата на организацията – част от цялата глобална екосистема за защита на децата в интернет, налагат тя да преустанови дейността си в края на тази година.

До момента, другата услуга на Центъра за безопасен интернет – консултативната линия за онлайн безопасност, е консултирала и помогнала за преодоляването на 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, заплахи, изнудване и онлайн сексуална злоупотреба с деца, публични обиди и унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки.

Статистиката на Центъра сочи, особено след COVID-19 пандемията, че сигналите за сексуална онлайн експлоатация са все по-често срещани във възрастта 12-18 г., а възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 г. Това показва, че все по-малки деца са в мрежата и стават жертви в различни онлайн ситуации, затова е от съществено значение техните родители и учители да са добре информирани и подготвени как да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, особено социалните мрежи.

„Младите хора имат нужда от специфична подкрепа, попадайки в критична ситуация онлайн, както и някой, с когото да споделят притесненията си. Да разберат, че не са сами и има начини тези проблеми да бъдат решени. Нашата консултативна линия с кратък номер 124 123 оказва съдействие, психологическа и емоционална подкрепа на родители и учители на децата, за да могат те да са достатъчно информирани за заплахите, които дебнат онлайн и да имат нужните инструменти, с които да защитят децата си преди те да пострадат. Ето затова очакваме спешна и адекватна подкрепа от страна на държавата, по линия на политики и финансиране, така че сигурността на децата онлайн да бъде гарантирана”, каза Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия.

Центърът за безопасен интернет може да помогне на децата в случаи на онлайн тормоз, на откраднати профили, злоупотреба с лични данни и разпространяване на голи снимки. Центърът е доверен партньор на Facebook, Instagram, TikTok, Google и YouTube и като такъв може да свали страница, профил, група в която се разпространяват голи снимки, неподходящо съдържание или се осъществява онлайн тормоз.

От 2005 г. до момента Центърът е инициирал редица кампании, с които да информира децата и цялото общество за неетичните онлайн практики и да помогне на жертвите на онлайн тормоз. Организацията провежда и множеството разнообразни и полезни обучения по темата. До момента през различните семинари и обучения са преминали повече от 30 000 деца и тийнейджъри, над 15 000 учители и 12 000 родители.

В рамките на организацията е изграден и Младежки панел, в който участие взимат младежи между 14 и 19 г. Те имат имат важна роля във всички инициативи на Центъра, развиват своите дигитално-медийни умения и обучават своите връстници по темите за онлайн сигурността.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините