Единната система за регистрация на бежанци от Украйна вече работи

Премиерът Кирил Петков в Русе
Снимка: Скрийншот от видео

Вече работи единната система за регистрация на бежанци от Украйна, които влизат в нашата страна. Това каза премиерът Кирил Петков, по време на посещението си на гранично-пропускателния пункт при Русе днес.


„Много съм впечатлен, че вече имаме възможност да издаваме на границата документ, удостоверяващ „Статут за временна закрила“ с регистрационен номер, доколкото разбирам ние сме сред първите евЕвропа, които издават такъв документ, каза Петков. Така още на границата бежанците от Украйна се разделят на групи с паспорти и без паспорти. Тези, които искат убежище им се издава документ на място. Данните влизат в обща система, следва автобус, настаняване – всичко от влизането до настаняването е под контрол“, каза още Петков. 

Така според премиера движението на бежанци, влизащи през границата вече ще е проследимо. „До сега хората влизаха, но не знаехме къде отиват, уточни Петков. В зависимост от това какво ще се случва в Украйна и районите с българско малцинство ще видим какви потоци ще идват насам“. Министър – председателят уточни, че за сега посрещащите екипи ще работят денонощно“.

По данни на  Гранична полиция украинските граждан, преминали през граничните пунктове на България от 24 февруари насам са над 81 хил. От тях в страната са останали около 38 хил. Подадените молби за даване на „Статут за временна закрила“ са 267 молби, които са изпратени в Държавната агенция за бежанците.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам